Aromatyczny Ramen w Hong Kongu

Ramen i stragany na ulicach Hong Kongu

Wczoraj byłam na lunchu z przyjaciółką i jadłyśmy reklamowany ostatnio ramen. Jestem wielbicielem tej  zupy i ponieważ mnie nie rzuciła na kolana, zaczęłam wspominać mój ostatni wyjazd do Hong Kongu i aromatyczny ramen który tam jadłam prawie codziennie.

Przeglądam na zdjęciach uliczne bazary ze świeżą żywnością, stragany z rybami (często żywymi) i cały ten ogromny wybór produktów. Czasem myślę, że w porównaniu z Azją nasza różnorodność produktów jest znikoma, a sama kuchnia mało kolorowa i zbyt przekombinowana. W kuchni azjatyckiej lubię prostotę, świeżość, odważne połączenia smaków i aromatów. Większość dań powstaje szybko w woku, no ale nie ramen, nie gęś czy kaczka i kilka innych cudów. Przepis na mój ramen podam niebawem, choć może powinnam go strzec i zachować jako jeden z tych sekretnych przepisów przechowywanych w starym blaszanym pudełku na wytłuszczonym pergaminie? Może nauczę go podczas warsztatów kulinarnych albo będę serwować moim gościom? Muszę się zastanowić!

Mój przepis na aromatyczny ramen uzyskałam na migi. Kucharz z restauracji w której jadłam zupę codziennie, zlitował się i wytłumaczył mi jak ją robi.

Była to nie lada gimnastyka, on mówił po kantońsku, ja znałam podstawy mandaryńskiego, za mało żeby się porozumieć w piśmie. Ale od czego jest wyobraźnia! Ludzie kochajacy jeść, jak wszyscy pasjonaci, potrafią się ze sobą porozumieć bez znajomości jednego wspólnego słowa.

Poniżej kilka zdjęć. Jutro kupię żeberka i zrobię zupę ramen i zastanowię się czy zdradzić jej sekret!

Aromatyczny Ramen w Hong Kongu Aromatyczny Ramen w Hong KonguAromatyczny Ramen w Hong KonguAromatyczny Ramen w Hong KonguAromatyczny Ramen w Hong KonguAromatyczny Ramen w Hong KonguAromatyczny Ramen w Hong Kongu stragany w hongkongu

 

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>