Bakłażan zapiekany z soczewicą

bakłażan z soczewicą
Bakłażan zapiekany z soczewicą


Bakłażan zapiekany z soczewicą może być serwowany cały rok, bo na szczęście, bakłażana można kupić nie tylko w sezonie.
Nie zawsze i nie wszystkie potrawy mi wychodzą na tyle aby zasłużyć na publikację na blogu…Czasem też wychodzą tak bardzo, że nie doczekują zdjęć! 
Tym razem na szczęście bakłażan wg mojego przepisu wyszedł, zasłużył na publikację i szczere polecenie. Sama jestem zaskoczona jak ciekawą i prostą zapiekankę stworzyłam w tak krótkim czasie przy użyciu nieskomplikowanych składników.
Szkoda pisać, lepiej podam przepis i zapraszam do wykonania!


Składniki:

  • 3 nieduże miękkie bakłażany
  • 2 łyżeczki pasty chilli
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego z butelki
  • łyżka cukru
  • mała cebula
  • 1 pomidor
  • 2 szklanki soczewicy
  • spora garść natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garście tartego ostrego sera

Wykonanie:

Bakłażany kroimy wzdłuż i wyjmujemy miękką część z nasionami (około łyżki miąższu z 1 połówki).
Na suchej, mocno rozgrzanej patelni przypalamy połówki z obu stron.
Rozgrzewamy w tym czasie piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy farsz.
Zagotowujemy soczewicę z odrobiną soli. Obieramy pomidora ze skórki, drobno kroimy razem z cebulką i natką. Ugotowaną soczewicę mieszamy z
pomidorem, dosalamy i dodajemy wyciśnięty czosnek.
Opalone bakłażany układamy na żaroodpornym naczyniu, które natłuszczamy oliwą. Wsadzamy je na 10 min. do piekarnika.
W miseczce mieszamy pomidorowy przecier z pozostałą łyżeczka chilli i łyżką cukru.

Po wyjęciu, smarujemy każdą połówkę pastą chilli, a następnie polewamy pomidorowym sosem. Nakładamy około 2 łyżki soczewicy na każdą część. Na koniec posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę na 220 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe!

Farsz soczewicowy jest niezwykle aromatyczny, myślę, że doskonale poradzi sobie jako samodzielna sałatka.

opiekanie bakłażana na patelni
czarny bakłażan przed pieczeniem
 
Opalone bakłażany mają wspaniały lekko wędzony zapach.

Bakłażan zapiekany z soczewicą w pikantnym sosie
Smarujemy pastą chilli, choć oczywiście można ją pominąć, jeśli wolimy łagodne dania.

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Pomidorowy sos wylewamy na bakłażany i wokół nich.

farsz z soczewicy do bakłażana
Soczewicowy farsz wygląda i smakuje wyśmienicie.
nadziewanie bakłażanów
Bakłażan zapiekany z soczewicą w dużym naczyniu
 Bakłażan zapiekany z soczewicą sposób podania
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>