Bakłażan zapiekany z pomidorami

Bakłażan zapiekany z pomidorami
 

Bakłażan zapiekany z pomidorami, dzięki hiszpańskim szklarniom przestał być daniem sezonowym i można się nim cieszyć cały rok.

Dziś prezentuję mój przepis na zapiekankę bez mięsa. Sam bakłażan, sos pomidorowy i ser. Podałam go z młodymi ziemniaczkami smażonymi na oliwie z prażonym kminkiem. Bardzo aromatyczne wegetariańskie danie. 


Bakłażan zapiekany z pomidorami i serem
 
Składniki:
  • 3 małe bakłażany
  • duża cebula czerwona lub biała
  • puszka pomidorów bez skórki
  • łyżka kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • płaska łyżka słodkiej  papryki
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • oliwa
  • ostry ser żółty 
 
Wykonanie:
 
Bakłażana kroimy na centymetrowe plastry. Nie solimy. Na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej, bez oliwy kładziemy partiami kręgi bakłażanowe i przypiekamy je aż będą brązowe. Powinny się lekko skurczyć i wyglądać jak na zdjęciu poniżej. 
 
przypieczone bakłażany
 
Przypieczone bakłażany odkładamy do naczynia żaroodpornego i dopiero teraz solimy.
W tym samym czasie robimy sos pomidorowy. Bardzo podobnie jak sos do spaghetti.
Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory i paprykę oraz sól. Kiedy sos nabierze smaku i gęstości, dodajemy łyżeczkę cukru. Jeśli zrobimy to wcześniej sos może się przypalić. 
Na suchej patelni prażymy kminek. Kiedy przestanie „strzelać”, zdejmujemy go z ognia.
sos pomidorowy z kminkiem do bakłażana
 
Na ułożone w naczyniu żaroodpornym bakłażany wylewamy sos pomidorowy.
Na wierzch układamy pokrojoną w półksiężyce cebulę, solimy i posypujemy prażonym kminkiem. Posypujemy tartym serem.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.
 
Bakłażan zapiekany z pomidorami i kminkiem
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>