Bitki, czyli klasyczne polskie danie

Bitki, czyli klasyczne polskie danie serwuję dziś na sentymentalny obiad.
Jako danie z dzieciństwa, bitki,  wspominam bardzo dobrze. Żeby je wykonać po raz pierwszy musiałam wykonać telefon do mamy.
Jak zaraz się przekonacie jest to kolejne proste danie. Powiedzmy sobie szczerze-gotowanie,  to sztuka ale jedna z tych najprostszych. Zawsze mnie irytują programy kulinarne gdzie kucharze występują jako guru od wszystkiego, a ich umiejętności wynoszą są do rangi lotu w kosmos.
Gotowania, jak wszystkiego, można się nauczyć. Wystarczą chęci i cierpliwość. To nie śpiew w operze ani balet! Do dzieła!
Składniki:
  • Około 80 dag chudej szynki wieprzowe
  • szklanka mąki pszennej
  • Średnia cebula
  • Kostka rosolowa
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Gałązka rozmarynu lub 1/3 łyżeczki świeżego
  • Ząbek pokrojonego czosnku
Wykonanie:
Szynkę kroimy na kawałki wielkości kotletów schabowych.  Czyli 1 cm grubości. Następnie rozbijamy mięso, nie za mocno i kroimy kotlet na pół lub 3 kawałki. Solimy każdy z osobna dość solidnie.
Rozgrzewamy patelnię i włączamy piekarnik na 200 stopni. Niech się nagrzewa.
Wlewamy na patelnię około 3 łyżek oleju.
Surowe mięso obtaczamy w mące z 2 stron i smażymy aż zrobi się rumiane. Powinno nadal być surowe w środku. Olej powinien być gorący i powinniśmy go dolewać między smażeniem kolejnych porcji.

Odkładamy podsmażone kawałki do naczynia żaroodpornego.
Na patelni podsmażamy na pozostałym tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodajemy ją do mięsa wraz z przyprawami i rozpuszczonym w 1/2 litra wody bulionie.
Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 45 min. W połowie tego czasu mieszamy.

Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem szczypiorku i dowolną surówką.  Ja podałam z białą rzepą ale doskonale pasuje kiszona kapustą, buraczki, ogórki – dowolnie. Smacznego!

smażenie bitek

aromatyczne bitki w sosie własnym
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>