Burgery cytrynowe z pure z soczewicy

Burgery cytrynowe z pure z soczewicy i chipsami z buraków


Burgery cytrynowe z pure z soczewicy i chipsami z buraków to mój dzisiejszy obiad. Mięso z indyka i pozostałe składniki świetnie się komponują. Bardzo aromatyczne, lekkie danie.

Składniki:


Burgery:

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 jajko
  • czarny pieprz
  • łyżka tartego imbiru
  • pszenna bułeczka namoczona w mleku
  • oliwa do smażenia

Pure z soczewicy:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła

Chipsy buraczane:

  • 1 burak
  • łyżka soku z cytryny
  • sproszkowany imbir
  • czosnek granulowany
  • sól
duszony por
pure z soczewicy
burgery z soczewicą


Wykonanie:

Wszystkie składniki burgerów wymieszałam, uformowałam 5 kotletów. Smażyłam z obu stron około 5 minut.
Soczewicę gotujemy, kiedy jest miękka, dodajemy czosnek i sos sojowy, miksujemy, dodajemy masła.

Buraka kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy cytryną, posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż zrobią się chrupkie.

1 pora kroimy na plasterki, dusimy na maśle, bez przykrycia. Dodajemy odrobinę soli.
Gotowe!

Burgery cytrynowe z pure z soczewicy i chipsami z buraków
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>