Chlebek bananowy, ciasto bananowe

Chlebek bananowy, ciasto bananowe

Chlebek bananowy, ciasto bananowe- ilekroć go upiekę znika w ekspresowym tempie. Na prawdę ma boski smak.

Jak wiadomo ja i cukiernia zawsze mamy do siebie po drodze ale ja + zawód cukiernika niekoniecznie. Niemniej ten przepis na proste ciasto bananowe, jak wszystkie słodkości które prezentuję zasługuje na uwagę – wychodzi nawet mnie!

Przepis pochodzi z książki Apetyczna Panna Dahl, którą  wszystkim polecam.

Składniki:

  • 3-4 banany, takie czerniejące, których nikt już nie zje, a szkoda wyrzucić
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej
  • skórka z połówki cytryny
  • ekstrakt waniliowy, tak około łyżki
  • około 1/3 kostki masła 
  • łyzeczka proszku do pieczenia
  • całe jajko, tzn bez skorupki 😉


Wykonanie:

Banany miksujemy. Dodajemy miękkie masło, cukier. Miksujemy ponownie.

Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Miksujemy po raz 3.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masę przelewamy do małej foremki na keks, takiej 20 cm długiej. Pieczemy przez godzinę.

Przed wyjęciem dobrze jest wbić drewniany patyczek. Jeśli jest suchy, jest na pewno dobre. 
Radzę jeść i nie czekać aż ostygnie. Z masłem. Niebo nie zna kalorii 😉


 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>