Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
Sezon na botwinkę jest równie krótki jak polska wiosna i początek lata, dlatego warto korzystać z obfitości nowalijek i przyrządzić chłodnik czym prędzej.

Nigdy nie zrozumiem dlaczego chłodniki podawane w restauracjach czy lunch barach mają nieokreślony lila-róż kolor sugerujący niedostatek składników warzywnych a nadmiar kefiru i cukru. O tej porze roku to po prostu niewybaczalne! Chłodnik z botwinki powinien mieć wręcz nienaturalny amarantowy kolor, a gęstość powinien zawdzięczać młodym warzywom, takim jak  rzodkiew, koper, szczypior i botwina oczywiście. 
Tak więc, prezentuje przepis na chłodnik pełen wiosny w smaku i składzie.

botwina

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny
  • pół pęczka rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • litr kefiru
  • duży jogurt naturalny
  • szklanka słodkiej śmietany
  • 2 duże cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • opcjonalnie kostka warzywna
  • jeśli ktoś lubi-jajka na twardo
botwinka do zupy
chłodnik składniki


Wykonanie:

W około litrze gotującej się wody rozpuszczam kostkę rosołową. Bezpośrednio do garnka ścieram na tarce o grubych oczkach korzenie botwiny (obcinam końce) lub kroję je drobno jeśli bulwy są za małe. Od razu wduszam pół cytryny, mieszam i bez przykrycia gotuję około 5 min na wolnym ogniu.

Następnie dodaję różowe łodyżki pokrojone w niedbałą kostkę i wduszam sok z cytryny aby nie straciły koloru. Gotuję kolejne 3 minuty.

Następnie dodaję pokrojone liście botwiny. Niektórzy ich nie dodają, ja uważam ze to błąd, są wyśmienite. Po około 5 minutach gotowana, dosalam i ponownie dodaję odrobinę soku z cytryny. Zdejmuję z gazu i studzę.
Do wywaru w temperaturze pokojowej, dodaję kefir, jogurt i śmietanę. Mieszam i dodaję pokrojony drobno szczypiorek, koper i startą na tarce rzodkiewkę. Doprawiam cukrem.

Smak powinien być winno-słodki, dlatego ilość cukru i cytryn może ulec zmianie, czasem należy dodać ich znacznie więcej.
Odstawiam chłodnik do lodówki. Przed podaniem można wkroić jajko ugotowane na twardo. 
Chłodnik może pozostać w lodówce nawet kilka dni. Podana porcja to taki 3 dniowy zapas dla 2-3 osób.

klasyczny Chłodnik z botwinki
Dołącz

Równie Ciekawe

8 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 5

    skórę z pomidorów usuwa się dlatego ze są naszpikowane chemią… ja dziękuję ale pomidorów opryskanych ze skórką jeść nie będę…blee…
    chyba ze wiem z jakiego są źródł, wtedy skórka mi nie przeszkadza

  5. 7

    ja robiłam z 3 pęczkó botwiny i jeszcze dodatkowo z ogórkiem- wcisnęłam 1 dużą cytrynę i już było za kwaśne, nie wiem jak Ty wciskasz 2 cytryny na tak niewielką ilość składników i dajesz radę to zjeść. Ale fajny przepis, dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>