Groszek Masala

groszek masala przepis

 

Groszek Masala, czyli pasta z zielonego groszku z garam masalą to proste i smaczne danie w indyjskim klimacie. Garam masalę można kupić w sklepie z orientalną żywnością i wykorzystać do innych dań z ryżem lub rybą.

Składniki:
  • zielony groszek (około 2 puszki)
  • duża cebula
  • 2-3 pomidory
  • słodka papryka w proszku
  • zielone papryczki chilli
  • świeży imbir (około1,5cm)
  • pasta chilli
  • garam masala (łyżka)
  • ghee (klarowane masło), 3 łyżki
  • sól
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • odrobina brązowego cukru

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w półksiężyce zrumienić na maśle. Dodać pomidory bez skórki. Smażyć chwilkę. Dodać posiekany imbir, papryczki, pastę chili, przyprawę gram masala i przecier. Wymieszać i dodać zielony groszek. Można dodać odrobinę wody jeśli jest zbyt gęste. Doprawić solą i cukrem.
Uwagi:
Groszek w tym wydaniu jest dość pikantny. Można zrezygnować z niektórych przypraw w zależności od upodobań. Potrawę można zmiksować aby uzyskać aromatyczną pastę. Po dodaniu bulionu warzywnego otrzymamy aromatyczną zupę-krem, którą podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i grzankami. 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>