Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku


Jajka po benedyktyńsku kojarzone są raczej z z trudną i pracochłonną zabawą w kuchni. Nic bardziej mylnego! Są niezwykle proste w wykonaniu i zapewne zachwycą domowników jak i gości. Wspaniałe, wykwintne danie na doskonały początek dnia. 

Jest wiele wariacji na ich temat. Ja, np. dodaję do sosu holenderskiego musztardę miodową i pieprz cayenne, a zamiast szynki podaje chrupiący bekon, lub kapelusz pieczarki skropiony oliwą truflową.

Można także podać jajka z wędzonym łososiem, awokado, dodać ser… Tak jak w przypadku naleśników- każdy powinien mieć swoją ulubioną kompozycję.

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim


Składniki:

  • bułeczka maślana (można użyć pieczywa tostowego, lekkiej kajzerki itp.)
  • 2 jajka na 1 bułeczkę
  • chuda szynka
  • łagodny ser

Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • opcjonalnie:
  • łyżeczka musztardy miodowej lub francuskiej
  • pieprz cayenne
jajko w koszulce

Wykonanie:

Podzielone na pół bułeczki (najlepiej rozdzielić palcami, nie rozcinać nożem), wkładamy do tostera lub na patelnię grillową.

Szynkę delikatnie podsmażamy na patelni bez tłuszczu.
W garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień aby nie kipiała i wbijamy delikatnie jajka. Musimy je  od razu po wbiciu odwrócić łyżką na drugą stronę. Nie należy wlewać za dużo wody. Kiedy białko się zetnie, wyjmujemy z wody. 
Jeśli gotowanie jaj w ten sposób sprawia nam dużą trudność możemy je podsmażyć na patelni, odwracając po chwili na druga stronę. lub wykonać w prosty sposób jajko w koszulce w mikrofali: przepis tutaj
Unikamy jednak tłuszczu do smażenia, potrawa zawiera dużo jajek i może być za ciężka.

sos holenderski wykonanie
sos holenderski z musztardą miodową

Sos:
Na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą (może być to woda z jajek), stawiamy miseczkę lub garnek z okrągłym dnem. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy trzepaczką. Możemy zdjąć miskę z nad kąpieli jeśli grozi nam zagotowanie sosu.
Gotowe. Trwa to na prawdę 30 sekund. Dodajemy sól i ewentualnie musztardę i pieprz cayenne.
Na ciepłych bułeczkach układamy ser, szynkę, jajko i polewamy sosem. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, dekorujemy szczypiorem lub odrobiną koperku. 

Instrukcja gotowania jajek na obrazie Diego Velazquez’a :
gotowanie jajek na obrazie Diego Velazquez
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>