Jajko w koszulce i jajko po benedyktyńsku

idealne jajko w koszulce


Próbowaliście kiedyś ugotować jajko w koszulce? To takie, które wbija się do wody i potem ciężko je wyjęć bo białko rozdrabnia się na milion włókien i zostaje nam na łyżce kulka z żółtka… 
A powinno być piękne, delikatne i w jednym kawałku z rozlewającym się żółteczkiem na grzance z wędzonym łososiem i sosem holenderskim. Wtedy nazywamy je jajkiem po benedyktyńsku.
Dawno temu podałam przepis na jajka po benedyktyńsku i kilkukrotnie słyszałam utyskiwania nad wielką komplikacja w gotowaniu.
Dziś nastąpi koniec waszych kłopotów. Oto rozwiązanie!

Jajko wrzucane do garnka często się rozlewa ponieważ woda bulgocze. Powinna być tuż przed zakipieniem albo w połowie drogi.
Ja dziś na śniadanie zrobiłam jajka w ….mikrofalówce.
Czas przyrządzania trzeba monitorować. Mi wystarczy 70 sekund. 10 sekund więcej i otrzymałam piękne jajo na twardo…

za twarde jajko w koszulce


20 sekund dłużej i jajko wybuchło… Zatem dopiero za 3 razem wyszło. Teraz wiem i Wam radzę wstawić je na 30 sekund-sprawdzić – wstawić na kolejne 10 itd. Co 10 sekund sprawdzać. Gotowe ma drżące białko, nie jest zwartą masą.
Te 70 wydaje się optymalne ale wszystko zależy od mikrofalówki.

Zatem:

  • wbijamy jajko do miseczki lub filiżanki napełnionej do połowy zimną wodą
jajko gotowane w mikrofalówce
 
  • wstawiamy do mikrofalówki na około 70 sekund
Jajko w koszulce i jajko po benedyktyńsku
  • wyjmujemy i odcedzamy.
Jajko w koszulce i jajko po benedyktyńsku
  • Gotowe.
jajko po benedyktyńsku
 

To bardzo szybki sposób na pyszne śniadanko. Tym którzy boją się wybuchu podpowiem, że bałagan jest mniejszy niż po wybuchu w skorupce (jako dziecko spróbowałam i nie zapomnę nigdy).
Zawsze sądziłam, że wybuchło bo było uwięzione w skorupce ale widać nie o to chodzi. 20 lat życia w takiej niewiedzy!

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>