Jarmuż jest wspaniały

Jarmuż…

Ileż razy słyszę te zachwytu pełne westchnienia na temat tej kapusto-sałaty, śmieję się w duchu, tak jak przy wzdychaniach nad np. kaszą jaglaną, orkiszem, burakami i innymi „nowinami”.
Te produkt są od wieków znane, jak robótki ręczne i pospolite jak sól z ziemi,  tylko kreowane na rzeczy, bez których wasze życie dotąd miało być pozbawione treści.

Są ludzie, którzy jadają rzeczy modne, niby zdrowe i zachwycają się wszystkim co ma kolor zielony, jest „lokalne” i „regionalne”.

A jeśli jeszcze powie się, że pochodzi od „Gospodyni spod Hajnówki” to nawet wiklinowy kosz smakuje wybornie. 😉

Jeden jarmuż czy kasza, zdrowej, racjonalnej diety nie zastąpi!
Kto pomyśli i poczyta ten się dowie, że jarmuż i kapusta biała są tak samo zdrowe, a może ta druga nawet bardziej, ale ale, jak to szaro brzmi: „Piję sok z kapusty”, „Jem codziennie kapustę”.

Nie dajmy się zwariować! Z jarmużu można robić czipsy. Tak jak z nudnej natki pietruszki i glonów. Nadaje się na pesto i pasty. Tak jak pospolita natka pietruszki i natka z rzodkiewki i wszystko inne co jest zielone i wpadnie wam do miksera…
Zrobiłam dziś sałatkę z jarmużu.
Dodałam:
cieciorkę, dymkę, 2 jajka na twardo, 2 ogórki małosolne i jogurt naturalny. Sól + pieprz. Pyszne. 
Jeśli nie macie jarmużu zastąpcie go szpinakiem, roszponką, szatkowaną kapustą lub natką pietruszki.

jajka na twardo ćwiartki
ciecierzyca do sałatki
sałatka z jarmużem Jarmuż jest wspaniały
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>