Kalmary nadziewane soczewicą

Kalmary nadziewane soczewicą

Kalmary nadziewane soczewicą tak jak wszelkie tuby kalmarów z grilla to dla mnie danie typowo wakacyjne. Pomyślałam, że spróbuję je odtworzyć nadziewając je zieloną soczewicą i podając z sałatką z młodego kalafiora. 
Bardzo smaczne, choć jak tak patrze na zdjęcia to tego nie oddają. Wypchane woreczki może nie są tak zachwycające, może trzeba je podać w atrakcyjniejszy sposób, jednak na smak wpływu to nie ma.

Składniki dla 2 osób:

  •  2 tuby kalmarów
  • szklanka soczewicy
  • ostra papryka
  • bulion rybny
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka oliwy do smażenia
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Tuby rozmrażamy, skrapiamy sokiem z połówki cytryny.

duże kalmary nadziewane soczewicą


Zieloną soczewicę gotujemy do miękkości z dodatkiem rybnej kostki rosołowej.
Następnie doprawiamy ją ostrą papryką, dodajemy ser i solimy do smaku.
Nadziewamy kalmary, spinamy wykałaczką końce.

soczewica z żółtym serem
farsz z soczewicy do kalmarów
smażone nadziewane kalmary


Osuszamy kalmary ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem i obsmażamy na oliwie z każdej strony. W trakcie smażenia staną się białe i będą ładnie pachnieć. Nie powinniśmy smażyć dłużej niż kwadrans.

nadziewane kalmary z sałatką

Sałatka z kalafiora:

Młody, surowy kalafior (pół) ścieramy na tarce o dużych oczkach.

sałatka z kalafiora

Dodajemy 2 ogórki małosolne, szczypior, pół puszki kukurydzy, mały jogurt naturalny i doprawiamy solą, pieprzem i startym na tarce ząbkiem czosnku. 

prosta sałatka z kalafiora


Jeśli wolimy czerwona soczewicę możemy jej oczywiście użyć zamiast zielonej. Ogórki małosolne w sałatce mozna zastąpić korniszonami, a szczypior dużą ilością kopru.

Pamiętajmy – nie należy trzymać się sztywno przepisów. Ma nam smakować, a nie nas stresować ;). 
Smacznego!

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>