Kapuśniak z czerwonej kapusty

Kapuśniak z czerwonej kapusty


Kapuśniak z czerwonej kapusty to dobry pomysł, jak każdy inny, bo jak wiadomo, dla mnie dzień bez zupy jest dniem straconym.
Kapuśniak na bazie rosołu wołowego jest na prawdę wyborny. Oczywiście, jeśli lubimy delikatniejsze smaki, rosół drobiowy się nada, jak również wywar z włoszczyzny. W moim przepisie po prostu dodaję mięso z wywaru. Obgotowuję plastry opieczonego mięsa wołowego z kością lub wieprzowego (np. karczek) i kiedy wywar jest gotowy oddzielam mięso od kości. Taka zupa jest bardziej sycąca, trochę jak gulasz, czy danie jednogarnkowe.
Czerwona kapusta ma bardzo delikatny smak, z dodatkiem kminku, czosnku i koperku zyskuje nowy wyraz. Na zdjęciach widoczna jest wersja z dodatkiem słodkiej śmietanki i bez. Jak kto woli.

Składniki:

  • wywar mięsny
  • pół główki kapusty czerwonej
  • kilka ziemniaków
  • cebula
  • 1 marchewka
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka prażonego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pęczek koperku
  • sos sojowy (niekoniecznie)
  • pieprz biały i czarny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cukry
  • sól do smaku


Wykonanie:

Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz poszatkowaną kapustę.
Na suchej patelni prażymy kminek w ziarnach. Kiedy przestanie „skakać” zdejmujemy z ognia, dodamy go na sam koniec.

Kapuśniak


Do gotujących się warzyw dodajemy wszystkie przyprawy, możemy dodać dodatkowo wyciśnięty czosnek. W tym momencie ja dodaję oddzielone od kości mięso z wywaru.
Na koniec dodajemy przecier i cukier. Zawsze kiedy dodaję pomidory ze słoika, przecier, pastę itd, dodaje cukier. Pomidory w czasie przetwarzania tracą słodycz, po dodaniu cukru są mniej kwaśne, a bardziej naturalne w smaku. 

aromatyczny Kapuśniak z czerwonej kapusty


Na talerzu zupę posypujemy koperkiem i ewentualnie dodajemy kleks śmietany. Nie każdy lubi koperek, dlatego ja zazwyczaj podaję go osobno.
Smacznego!

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>