Kawa z kardamonem parzona w domu

Kawa z kardamonem

Kawa z kardamonem, parzona w domu na chłodny poniedziałek, na senną niedzielę i słoneczny czwartek – kawa z kardamonem zawsze jest idealna.

Nauczył mnie ją robić kolega z Brazylii. Dostałam od niego wspaniałą kawę z kardamonem w trzy-kilogramowym pudełku. Była zmielona drobno niczym puder i pachniała co dzień w moim krakowskim mieszkaniu. Do dziś smak ten wydaje mi się nie do podrobienia, choć sama rozdrabniam kardamon i staram się bardzo.

Składniki:

  • 2 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 10 ziarenek kardamonu
  • woda
  • tygielek
  • moździerz do rozdrobnienia ziaren kardamonu


Wykonanie:

Kawę zalewamy zimną wodą, dodajemy roztarte ziarna kardamonu (kupuję całe nasiona w Marks&Spencer).

Na wolnym ogniu pozwalamy aby woda z kawą się zagotowała i uniosła tylko raz. Zdejmujemy tygielek z ognia.

Fusy osiadają i można kawę delikatnie rozlać do filiżanek.

Smakuje doskonale zarówno ze spienionym mlekiem jak i sama.

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>