Kluseczki z buraków

Kluseczki z buraków

Kluseczki buraczane. Nie nazwę ich gnocchi ani kopytka bez ziemniaków. To twór powstały spontanicznie, podyktowany fascynacją smakiem buraków i ich kolorem. Kluseczki można mrozić, tak więc ilość powstała z 1 kilograma nie musi przerażać.

Składniki:


  • 1 kg buraków
  • około 3 szklanek mąki lub więcej (500)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • pieprz


Wykonanie:


Buraki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż będą miękkie. Lekko ostudzone obieramy, miksujemy. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, sól, pieprz i sodę.

Mieszamy metalową łyżką dobierając mąke partiami. Następnie wyjmujemy ciasto na solidnie posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ciasto o elastyczności i gęstości plasteliny.
Z 1/4 ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na małe części – „na jeden kęs”, czyli około 1 cm.
W niskim garnku zagotowujemy wodę. Kiedy zakipi solimy ją. Wrzucamy kluski partiami, nie za dużo na raz, tak aby luźno pokryły dno garnka. Mieszamy, zmniejszamy ogień kiedy zakipią. Po czasie kiedy wypłyną powinny jeszcze pogotować się chwilkę.

czerwone ciasto na Kluseczki z buraków
ciasto na kluski buraczane
kluski z buraków czerwonych

Sposób podania:
Na oliwie usmażyłam 2 ząbki pokrojonego czosnku.
wsypałam 4 łyżki prażonych pestek słonecznika. Dodałam puszkę zielonego groszku. Dosoliłam do smaku. Wymieszałam z kluseczkami, posypałam kruszoną chudą fetą. 
Kluseczki dobrze komponują się z np.: cielęciną w pomarańczach

Kluseczki z buraków z groszkiem
Dołącz

Równie Ciekawe

One comment

  1. 1

    Zrobiłam! I najadłam się tak, że zaraz pęknę. Dobre było :). A można zrobić takie kluski z innymi warzywami? Np. jedne buraczkowe, inne ze szpinakiem, a jeszcze inne z dynia? I mieć na talerzu wszystkie kolory?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>