Pęczak z grzybami shitake

Pęczak z grzybami shitake


Pęczak z grzybami shitake to kolejna prosta sałatka, a po zdjęciu łatwo wywnioskować, że podana była na tej samej imprezie co makaronowa z łososiem, no przynajmniej na tym samym obrusie 🙂 To jest moja ulubiona, jedna z ulubionych, dzięki pęczakowi i grzybom shitake.

Bardzo oryginalny smak. Można podawać na ciepło lub zimno, dobrze się przechowuje.

Składniki:

  • pęczak – 2 szklanki
  • grzyby shitake – 2 szklanki
  • mały pęczek szczypiorku
  • łyżeczka estragonu
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • odrobina rozmarynu i tymianku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • średnia cebula
  • łyżka białego lub różowego wina

Wykonanie:

Pęczak gotujemy z solą w proporcji 2 szklanki pęczaka- około 4 szklanki wody. Kiedy woda prawie się wchłonie zdejmujemy z ognia i dodajemy sos sojowy.
Suszone shitake moczymy około 2 godzin, chyba że mamy świeże. Kroimy na kawałeczki lub nie, jeśli są drobne. Odsączone i odciśnięte z wody, podsmażamy na łyżce oliwy.
Cebulę drobno kroimy i również podsmażamy na złoto.
Szczypiorek kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy z pęczakiem, na koniec doprawiamy winem. Gotowe!
Jeśli nie mamy akurat pęczaka, brązowy ryż, nada się doskonale. 

Pęczak z grzybami pęczotto
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>