Krem z pieczonych buraków

Buraki to ostatnio jedno z najmodniejszych warzyw. W każdej szanującej się restauracji burak to pozycja obowiązkowa. Czasem co prawda, podany w żałosny sposób, no ale, liczą się chęci! Już nie jest obciachowy, staroświecki tylko „hipsterski”, „na nowo odkryty” i naj naj. Brawo dla tych co go odkryli i radość dla tych co od zawsze szanowali.

Krem z pieczonych buraków to d
zisiejsza zupa i jak każda moja zupa, musi być pyszna i prosta. 
Do dzieła!

Składniki:

  • około 80 dag buraków
  • puszka mleka kokosowego
  • pół łyżeczki chilli (ilość zależna od wrażliwości podniebienia)
  • kostka warzywna
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyzki octu balasamicznego
  • sól i pieprz
  • odrobina imbiru (opcjonalnie)


Wykonanie:

Buraki pokrojone w ćwiartki, ułożone na folii aluminiowej, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni do miękkości, około godzinę.

pieczone buraki


Zagotowujemy puszkę mleka z 3 puszka mi wody, dodajemy rosołek, przyprawy i upieczone i obrane buraki (można je jeszcze drobniej pokroić). Gotujemy wszystko około pół godziny aż buraki zmiękną.

Krem z pieczonych buraków


Miksujemy wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie odrobiną mielonego imbiru i dodatkowym octem.
Podajemy ze świeżą kolendrą. Pyszne to za skromne słowo!

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>