Kurczak pieczony z cytryną

Kurczak pieczony z cytryną


Kurczak pieczony z cytryną to przepis pachnący ziołami z południa słonecznej Europy z nutą cytryny. Kurczak z cytryną albo kurczak po prowansalsku z racji użytych ziół – nazwa dowolna, smak niezmiennie wyśmienity. 
To jedno z takich dań, które lubię. Czyli nie trzeba stać przy kuchni, przygotowanie jest krótkie, a efekt wyborny. Mało oryginalne to wymagania ale ja wyjątkowo nie lubię dań smażonych, a to nadaje się na efektowny obiad, a kiedy się piecze możemy przygotowywać te wszystkie uszka, śledzie i całą resztę przysmaków.

Składniki:

  • duży soczysty kurczak
  • piękna cytryna
  • laska selera naciowego
  • kostka rosołowa
  • tymianek
  • cząber
  • rozmaryn
  • oregano
  • majeranek
  • ziarna czarnego pieprzu
  • pieprz mielony biały
  • listki laurowe
  • sól morska
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:

Kurczaka po opłukaniu solidnie solimy wewnątrz i na zewnątrz. Wkładamy do środka kostkę rosołową, cytrynę (można ją nakłuć lub ponacinać), 2 listki laurowe, pieprz, ząbek czosnku i seler naciowy. 

Kurczak pieczony z cytryną po prowansalsku
kurczak z cytryną


Zaszywamy kurczaka nicią lub wykałaczkami. Posypujemy go z zewnątrz wszystkimi ziołami, świeżymi lub suszonymi. Polewamy oliwą. 

aromatyczny Kurczak pieczony z cytryną

Kurczak bez cytryny w środku, a jedynie posypany ziołami i osolony powinien stać całą noc ale można świetnie gotować bez tak wczesnych planów.
Kurczaka układamy piersią do dołu w naczyniu żaroodpornym na lekko polanym oliwa spodzie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, przykrytego niedbale folią aluminiową.
W tym stanie powinien się piec około godziny. Następnie odwracamy go piersią do góry, polewamy sosem i już bez przykrycia pieczemy 40 minut. Jest gotów kiedy po nakłuciu głęboko wykałaczką z piersi i nogi nie wydobywa się płyn.
Podałam go z brukselką i grzankami z masłem ziołowym.

Jest bardzo soczysty i aromatyczny, lekko cytrynowy. Następnego dnia świetnie smakuje na zimno do sałatki ale musimy pamiętać aby wyjąć cytrynę przed włożeniem do lodówki, w przeciwnym razie mięso nabierze goryczy.
Smacznego!

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>