Makaron z dynią i rukolą

Makaron z dynią i rukolą


Makaron z dynią i rukolą zrobiłam dziś bo dynia to prawdziwa królowa jesieni i trzeba korzystać z jej dostatku, póki sezon w pełni. Delikatny sos z dyni z dodatkiem rukoli zadowoli wymagających smakoszy.
Przepis ten zdobyłam podczas mojej ostatniej podróży do Włoch, całkiem niedawno, ponad tydzień temu. W Pizie, wieczorem, godzinę przed czasem otwarcia licznych restauracji staraliśmy się znaleźć miejsce aby zaspokoić wielki głód. Od drzwi do drzwi odsyłano nas pukając palcem w zegarek.
Aż tu w jednych drzwiach przywitały nas niemalże otwarte ramiona. Takie podejście to ja rozumiem! Prawdziwa włoska gościnność i widać, że szef kuchni jest na pokładzie!

Byliśmy pierwszymi gośćmi i szybko nawiązaliśmy z właścicielami tę typową nic porozumienia jaką nawiązują miłośnicy gotowania, niezależnie od języka jakim się posługują.
Z tego przemiłego wieczoru, wyniosłam wspaniałe doznania kulinarne i przepis na pastę, którą tam jadłam.
Przepis poniżej, a wszystkich czytelników, wybierających się do Pizy odsyłam do Ristorante Turiddo przy Piazza San Frediano 12. Tuż obok Pallazzo Della Carovana, bardzo łatwo trafić.


Składniki:

  • pół niewielkiej dyni piżmowej
  • dość mała cebula
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka wody
  • sól i biały pieprz
  • garść rukoli
  • ulubiony makaron-ja wybrałam linguine


Wykonanie:

Dynia w restauracji nie była zmiksowana na gładka masę, taką jak w w zupie. Miała delikatne gródki, dlatego moją dynię starłam na tarce ale to indywidualna kwestia. Starłam również cebulę.
Na patelnię z roztopionym masłem i oliwą wrzuciłam cebulę, chwileczkę ją podsmażyłam na małym ogniu aby się nie przypaliłą, a jedynie nabrała słodyczy.
Dodałam dynię, podlałam wodą, wymieszałam, dodałam sól i pieprz i pozwoliłam się zredukować.
Po upływie 15 minut, może więcej, kiedy płyn odparował a dynia była miękka i delikatnie orzechowa w smaku dodałam rukolę.
Sosem polewamy makaron i gotowe!
Można do sosu dodać odrobinę śmietany kremówki.

dynia do makaronu
Dynię wygodnie obiera się z cienkiej łupki ostrą obieraczką lub małym nożykiem. Nie polecam dużych, ostrych noży…może się to źle skończyć (wiem o czym mówię).
 
tarta dynia na sos
Tarta dynia, trochę jak marchewka 
 
Makaron z sosem z dyni i rukolą

Dynia piżmowa ma przyjemny orzechowy smak, jest twardsza od arbuzowej i dlatego łatwiej ją piec, nie rozsypuje się. 

Dołącz

Równie Ciekawe

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>