Marchewka z kardamonem, deser marchewkowy

Marchewka z kardamonem, deser marchewkowy


Marchewka z kardamonem czyli mój ulubiony deser marchewkowy.

Ciasto marchewkowe jest niezwykle popularne więc dlaczego marchewka sama w sobie miała by być mało atrakcyjna jako podstawowy składnik deseru? 
Pierwszy raz jadłam ten indyjski przysmak u Ewy Zagawy, zaraz po jej powrocie z Indii. Stwierdziłam, że to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam i od tego czasu kilkakrotnie go modyfikowałam. Z masy marchewkowej zrobiłam mazurek, a zamiast kardamonu dodałam skórkę z cytryny. Było równie dobre.
Zazwyczaj używam 1 kg marchewki, z 1,5 powstaje całkiem sporo, tak na solidne porcje dla 6 osób.
Deser dobrze się przechowuje i smakuje równie doskonale na ciepło jak i schłodzony.

Składniki:


  • 1,5 kg marchewki
  • ponad pół kostki masła
  • 2 kubki mleka
  • niecały kubek skondensowanego mleka słodzonego lub masy kajmakowej jeśli mamy mniej czasu na smażenie
  • garść kardamonu, obranego i zmiażdżonego w moździerzu
  • 8 łyżek cukru
  • pistacje solone

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.

Marchewka z kardamonem


Podsmażamy ją około 15 minut na małym ogniu, na maśle, ciągle mieszając.
kardamon Następnie dodajemy pozostałe składniki, poza pistacjami. Gotujemy aż wszystko zgęstnieje, około 25 minut, ciągle mieszając bo łatwo o przypalenie.
Podajemy ciepłe posypane pistacjami.

masa marchewkowa

Zamiast kardamonu możemy użyć skórki z 1 cytryny, a całość zmiksować na gładką masę. Powstały krem doskonale nadaje się jako masa do ciasta. Wówczas pieczemy kruche ciasto, smarujemy je kwaśnym dżemem, a następnie masą marchewkową. Doskonały mazurek!

Marchewka z kardamonem, deser marchewkowy na mazurku
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>