Najprostsze kruche ciasto z owocami i polewą

Najprostsze kruche ciasto z polewą

Najprostsze kruche ciasto z owocami i polewą, jest tak proste i szybkie w wykonaniu, że  jestem pewna iż na jednej próbie nikt niepoprzestanie i przepis na stałe zagości w Waszych domach.

kruche ciasto owocami polewą

Doskonale komponuje się ze wszystkimi owocami. Można upiec sam kruchy spód, wystudzić i posmarować np. konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie dodać polewę z białej czekolady. Jak to często w kuchni bywa, urok tkwi w prostocie.

Składniki na ciasto:

  • niecała szklanka mąki pszennej
  • niecała szklanka maki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 2/3 kostki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru lub trochę więcej.

Składniki na polewę: 

  • 2/3 tabliczki białej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce i formujemy kulę. Zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki na 10 minut.

Wykładamy ciasto na średniej wielkości blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Palcami rozkładamy ciasto równomiernie, bez wychodzenia na ścianki blachy.

Nakłuwamy widelcem. Układamy na cieście dowolne owoce, rabarbar świetnie się nadaje. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-40 min. 

Wyjmujemy. Składniki na polewę roztapiamy, mieszamy na gładka masę i łyżeczką polewamy nią ciasto. Gotowe.

Banalnie proste, prawda?

kruche z rabarbaremciasto z rabarbarem i czekoladąNajprostsze kruche ciasto z owocami i polewą

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>