Oponki, pączki z dziurką

Oponki, pączki z dziurką

Oponki, lub pączki z dziurką to smak znany każdemu. Mnie kojarzy się z dzieciństwem. Ciepłe oponki posypane cukrem pudrem to przysmak którego nie potrafię sobie odmówić. Jest bardzo prosty do wykonania i zachwyci wszystkie dzieci. Z resztą, sami zobaczcie:

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kg sera białego półtłustego
  • 4 całe jajka
  • 1 duża łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dkg masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 litr oliwy do smażenia
pączki serowe
 
Sposób przygotowania:
Wszystko składniki (poza oliwą oczywiście), mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto, nie za długo aby ser się zbytnio nie rozdrobnił, powinien być pokruszony.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 cm.
Wykrawamy szklanką lub kubkiem koła, a środki kieliszkiem. Wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz (wrzucona skórka chleba powinna od razu wypłynąć i zacząć się rumienić).
Oponki powinny wypłynąć po kilku sekundach. Odwracamy je po chwili i wyjmujemy kiedy są złote.
Sposób podania jest dowolny. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem, polewamy czekoladą, posypujemy wiórkami, sezamem, kolorowymi groszkami – na ile nam wyobraźnia i dostępne składniki pozwolą.
 
oponki przygotowanie
oponki sposób podania i dekorowania
 
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>