Pasteryzowanie

pasteryzowanie


Nim rozpoczniemy pasteryzowanie, należy zawsze sprawdzać czy zakrętki nie są wadliwe, zakręcając słoik bardzo mocno. Jeśli zakrętka „kręci się” i nie możemy jej zakręcić, znaczy to że jest zepsuta. Lepiej sprawdzać takie rzeczy na pustych słoikach, a najlepiej jeszcze w sklepie. Z mojego doświadczenia wynika, ze 80% zakrętek jest wadliwych…Nic tak nie denerwuje jak popsute przetwory i zmarnowana praca.

zagotowywanie słoików-pasteryzowanie


Pasteryzuję zagotowując słoiki w ten sam sposób jak robi to moja mama. 
Czyli: na dno garnka kładę złożoną w kostkę ściereczkę. Ustawiam na niej słoiki tak aby się nie stykały ze sobą ani z garnkiem czy pokrywką. Napełniam garnek wodą do 2/3 wysokości słoików. Zagotowuję pod przykryciem. Od momentu zakipienia powinny gotować się jeszcze z 20 minut, na mniejszym ogniu. Szczerze przyznam, ze zawsze zapominam je wyłączyć po 20 minutach i czasem gotują się dłużej, znacznie dłużej. Chyba im to nie szkodzi…
Czasem słoiki są za wysokie dla moich garnków i przykrywka nie zakrywa szczelnie garnka…To też jak dotąd nie stanowiło problemu.

Słoiki powinny pozostać w garnku, przynajmniej przez 10 min po wyłączeniu.
Pasteryzuję w ten sposób nie tylko przetwory ale i wszystkie zupy bez dodatku śmietany, wywary, gulasz, bigos itp. Te słoiki trzymam jednak w lodówce.

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>