Pasztet wegetariański z kurkami

pasztet z kurkami
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pasztet wegetariański z kurkami

Pasztet wegetariański z kurkami pozwolił mi się przekonać, że dobry pasztet może być wegetariański.

Dawniej sądziłam, że takie danie zarezerwowane jest wyłącznie dla mięsożerców ale ale, człowiek całe życie się uczy. Oczywiście, powód dla moich bezmięsnych poszukiwań ma swoje źródła w braku idealnego przepisu na pasztet mięsny. Takowy przepis i kunszt jego wykonania posiadł mój Tata i dopóki nie zdradzi mi rąbka tajemnicy, nie będę silić się na marne imitacje. Tak, tak, smak Jego pasztetu zwiódł niejednego weganina na manowce, a zapach…no cóż, lepiej zakończę ten wątek, dość już tortur!

Składniki na pasztet  foremce 13 cm na 25 cm:

  • 2 szklanki białej fasoli
  • 1 szklanka cieciorki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki kurek
  • pęczek natki
  • 1 jajko
  • pół bułki pszennej namoczonej w mleku
  • masło do smażenia
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta rozmarynu
  • sól
  • biały i czarny mielony pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki startego żółtego sera
kurki smażone

 Kurki smażymy bez dodatku soli, na wolnym ogniu.

pasztet wege

Masa powinna być jednolita i gęstsza niż humus.

Wykonanie:

Po nocnym moczeniu i gotowaniu do miękkości, zmiksować fasolę i cieciorkę.
Kurki podsmażyć na maśle z pokrojoną drobno cebulą, aż wyparuje płyn. Nie solić.
Do pasty fasolowej dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek, drobno pokrojoną natkę, sok z cytryny, odciśniętą z mleka bułką, jajko i kurki. Całość mieszamy, doprawiamy sowicie solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki sera żółtego. Powinniśmy uzyskać gładką masę. 
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki przekładamy masę. Posypujemy ją pozostałym serem i dekorujemy natką.

Pieczemy około 40 minut w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku.
Krawędzie pasztetu powinny odchodzić od foremki, a wbity w środek drewniany patyczek powinien być suchy i czysty. 

Po około godzinie od wyjęcia z piekarnika, wyjmujemy pasztet z foremki. Jest najlepszy drugiego dnia, po zastygnięciu w lodówce.

pasztet z fasoli

 

Pasztet wegetariański z kurkami i fasolą
pieczenie pasztety wegetariańskiego
pasztet wegetariański z kurkami
pasztet wege z kurkami
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>