Pieczona dynia z kopytkami w sosie orzechowym

Pieczona dynia z kopytkami w sosie orzechowym


Pieczona dynia z kopytkami w sosie orzechowym to kolejny przepis z dynią w roli głównej. Pieczona dynia z dodatkiem świeżych ziół, oliwy, podana z polskimi kopytkami i sosem orzechowym. Niebo na talerzu! 

Pieczona dynia

Składniki:

  • Pół średniej dyni piżmowej
  • 2 ząbki czosnku
  • dużą czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól – płaska łyzeczka
  • 5 ziarnek świeżego pieprzu
  • świeże zioła: cząber i rozmaryn 

sos orzechowy:

  • garść orzechów włoskich
  • śmietanka kremówka – nie pełna szklanka
  • sól i szczypta białego pieprzu
jak upiec dynię

Wykonanie:

Obraną dynię kroimy w kostkę wielkości kopytek. W naczyniu żaroodpornym mieszamy z ziołami, pokrojoną w pióra cebulą i oliwą. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dobrze solimy.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut, bez przykrycia. Mieszamy kilkukrotnie w tym czasie. Dynia powinna być lekko twarda, nie powinna się kruszyć. 

W czasie gdy dynia się piecze robimy prosty sos orzechowy. 
Orzechy kruszymy na kawałki wielkości pestek słonecznika. Wkładamy do rondelka, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Gotowe.

Orzechy włoskie można zastąpić migdałami. Jeśli dbamy o kalorie lub nie mamy śmietanki, wówczas można ją zastąpić mlekiem, jednak należy do sosu dodać szczyptę mąki ziemniaczanej żeby go zagęścić (pół łyżeczki mąki rozrabiamy z 2 łyżkami zimnego mleka).

Pieczona dynia z kopytkami


Gotową dynię łączymy z ugotowanymi kopytkami i sosem orzechowym. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Pieczona dynia z kopytkami w sosie orzechowym z ziołami
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>