Pieczone żeberka

Pieczone żeberka


Pieczone żeberka lubię ale ja lubię żeberka w każdej postaci, nie tylko pieczone, często np. robię zupy na wywarze z podpiekanych żeberek. 
Dania pieczone mają te zaletę, że nie trzeba stać przy kuchni, smażyć, mieszać i uważać… Lubię kiedy danie „samo się robi”, a ja w tym czasie mogę przygotować dodatki lub nakryć do stołu. Wszystko byle nie patelnia! 
Przepis jest sprawdzony, a marynata dobrze sprawdza się także do drobiu, np. skrzydełek czy udek.
Do tego przepisu żeberek nigdy nie kroję, zawsze piekę je w całości, w pasku. Moim zdaniem są wtedy bardziej soczyste i ładnie się prezentują na półmisku.

Składniki:

  • pas żeberek
  • kminku całego płaska łyżka
  • pieprzu Cayenne też płaska łyżka (jeśli lubimy ostre dania)
  • 3 ziela angielskie, 
  • 5 ziaren pieprzu lub jałowca. 
  • łyżeczka soli i 3 łyżki sosu sojowego
  • papryka słodka 3 łyżeczki
  • szczypta estragonu. 
  • łyżka miodu 
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • opcjonalnie 4 łyżki pikantnego keczupu


Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i posmarować nią żeberka. Powinny postać w niej cała noc ale…kto nie może tak długo czekać jest rozgrzeszony 😉

marynowanie żeberek


Żeberka wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, przykryte folią aluminiową od góry i pieczemy około godziny, a następnie zmniejszamy do 180, zdejmujemy folię i pieczemy kolejną godzinę, aż mięso pod naciskiem będzie odchodzić od kości.
W czasie pieczenia przewracamy żeberka kilkukrotnie. 

klasyczne Pieczone żeberka


Ja żeberek nigdy nie podlewam wodą, oliwa w marynacie zupełnie wystarcza aby się nie przypiekły.

Pieczone żeberka na obiad

Doskonale smakują z pure i piklami.

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>