Pieczone zielone szparagi

Pieczone zielone szparagi brzmią prawie jak „Smażone zielone pomidory”, które zrobiłam kiedyś ale szparagi wygrywają w konkurencji smak & prostota.

Są przepisy, które wydaja mi się tak proste, że nie widzę sensu ich dodawać.

A nagle wpada ktoś na obiad i mówi „nie wpadł bym na to”. Ostatnio koleżanka zapytała mnie jak zrobiłam krupnik, bo internet pełen jest wyszukanych zup, a mojego krupniku na żeberkach nie ma. Muszę to zmienić i go dodać bo to na prawdę coś wspaniałego. Podobnie z marchewką duszoną ze śmietaną i groszkiem. Niby taki oczywisty, wszystkim znany przepis… Wcale nie!

Z tymi szparagami to właściwie nie ma co pisać, takie proste. Poważnie.

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Pęczek zielonych szparagów po odcięciu końców i dokładnym wypłukaniu każdego pędu osobno (zwłaszcza główek), układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą lub dowolnym olejem. Solimy.
  • Wkładamy do gorącego piekarnika na niecały kwadrans, aż zmiękną. Gotowe.

Posypujemy parmezanem czy Grana Padano. Ja nie zapiekam razem z serem, można, trzeba przetestować. Szparagi najlepiej mi smakują w jak najprostszej formie. Tak przygotowane doskonale komponują się z jajkiem w koszulce: tu przepis

zielone szparagipieczone szparagi

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>