Pierś z kurczaka nadziewana ostrą pastą

Pierś z kurczaka nadziewana ostrą pastą warzywną


Pierś z kurczaka nadziewana ostrą pastą warzywną to soczyste białe mięso w połączeniu z ostrą pastą bakłażanową, aromatyczną kolendrą, polane syropem z granatów.

Brzmi interesująco? I tak smakuje! Użyłam gotowej „Tagine paste” ale równie dobrze można ją zastąpić ostrym chutney’em z brzoskwiń lub fig. Wówczas możemy danie podać z pieczonymi owocami. Brokuły lub grillowany bakłażan idealnie komponują się z tą potrawą. Lekka i bardzo efektowna przystawka lub danie główne.

Pierś z kurczaka nadziewana ostrą pastą

Składniki na 1 pierś:

  • 2 łyżki pasty warzywnej do przygotowania tagine
  • kilka plasterków cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka chili
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • łyżeczka całego kminku
  • łyżka natki z pietruszki i kolendry
  • sól
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • garść sera typu mozzarella
  • syrop z granatów (opcjonalnie)
pierś nadziewana

Wykonanie:


Dzień wcześniej np. wieczorem przygotowujemy mięso do pieczenia marynując je. Wycinamy z boku kieszeń do której wkładamy czosnek, cebulę, natkę oraz kolendrę, sól i pastę warzywną. Jeśli „nadzienie” wypada możemy je spiąć wykałaczkami. Posypujemy mięso z zewnątrz papryką, kminkiem, imbirem, skrapiamy cytryną, solimy i polewamy oliwą. Tak przygotowane mięso zawijamy w folię lub wkładamy do szczelnego naczynia i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni z 2 stron, po czym wkładamy do rękawa, dodajemy łyżkę oliwy i pieczemy maksimum 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Następnie wyjmujemy z rękawa i posypujemy serem z natką pietruszki i kolendry. Wstawiamy na chwilę do piekarnika, tylko aby ser się rozpuścił. Podajemy polane syropem z granatów.

nadziewana pierś z kurczaka
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>