Powidła śliwkowe

powidła śliwkowe

Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek
  • około 1,5 szklanek cukru
  • 2 łyżki cukru żelującego
  • pół szklanki wody
smażenie sliwek


Zazwyczaj kupuję twarde śliwki i pozwalam im dojrzeć przez 2 dni w kuchni, rozłożone na blaszce do pieczenia ciasta, nie płuczę ich, dopiero przed samym wypestkowaniem. 

tradycyjne powidła śliwkowe


Wykonanie:

Śliwki płuczemy, wyjmujemy pestki, wkładamy do dużego garnka o grubym dnie.
Dodajemy niecałą szklankę wody, stawiamy na niedużym ogniu i dusimy pod przykryciem przez 20min, co 5 minut mieszając. Śliwki muszą puścić sok.
Następnie zdejmujemy przykrywkę.
Czas smażenia to około 1,5 do 2 godzin, zależnie od owoców. Ja nie lubię śliwek zupełnie rozgotowanych, takich jakie są w marmoladzie. Lubię kiedy widoczna jest skórka. 
Po 1,5 godziny dodajemy cukier, mieszamy i smażymy kolejne pół godziny – 40 min, często mieszając.
Dopóki nie dodamy cukru, śliwki nie powinny się przypalać. To cukier je zagęszcza, trzeba często mieszać drewnianą łyżką, do samego spodu.

Po usmażeniu powidła wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

powidła
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>