Prościutki jabłecznik

Prościutki jabłecznik


Prościutki jabłecznik czyli dowód, że cukiernictwo to nie jest moja najmocniejsza strona. Co nie znaczy, że nie uwielbiam słodyczy. Moje zdolności w zakresie wytwórstwa są dość ograniczone, dość wspomnieć, że do ostatniego ciasta (Murzynka) zapomniałam dodać proszku do pieczenia i dodałam go 20 minut po włożeniu do piekarnika…tak, tak, wyjęłam – posypałam – rozmieszałam-włożyłam z powrotem. A tak pięknie mi szło. Wiedziałam, że cudów w tym temacie nie ma. Choć muszę przyznać, że wyrósł i był smaczny.
Zatem ciasta, które proponuję są dla tych, którzy mnie rozumieją w pełni 😉
Jabłecznik, prościutki, można go wykonać z kupnego ciasta kruchego, pochodzi z zasobów przepisowych Siostry Anieli.
Trochę go modyfikuję, np. dodaje śliwki do jabłek lub brzoskwinie, lub zamiast budyniu śmietankowego, budyń brzoskwiniowy. Zmieniam też foremki 😉 No, jaki cukiernik, takie modyfikacje 🙂

Składniki:

  • kruche ciasto
  • 2 opakowania budyniu
  • co najmniej 5 obranych jabłek + śliwki lub brzoskwinie (mogą być z puszki)
  • opcjonalnie cynamon
  • cukier
  • migdały lub inne orzechy


Wykonanie:

Połowę ciasta wykładamy do formy. Obrane jabłka, pokrojone w cienkie ćwiartki, układamy dość ciasno na cieście. Dodajemy dodatkowe owoce, jeśli są w planie. Posypujemy je cukrem i ewentualnie cynamonem.

jabłecznik na kruchym spodzie


Zagotowujemy budyń i wylewamy go na owoce. Zazwyczaj dodaję do budyniu mniej mleka aby był gęstszy. Kiedyś zrobiłam za rzadki i…no nie wyszło za pięknie 😉 Musiałam posypać budyń maka ziemniaczaną…
Na owoce z budyniem wykładamy drugą część ciasta w jednym kawałku, lub w paskach, jak na zdjęciu. Posypujemy cukrem i orzechami (czym ich więcej tym lepiej). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez godzinę. Zawsze wychodzi. Na prawdę!

prosty jabłecznik
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>