Prosta zupa porowa

Prosta zupa porowa


Prosta zupa porowa to po prostu por duszony na maśle lub oliwie, na wolnym ogniu, który traci całą swoja ostrość na rzecz łagodnego smaku. Czasem podaję por w gęstej formie jako warzywo do drugiego dania. Dziś zrobimy z niego zupę.
Nie miksowałam jej, jak widać, pokroiłam drobno pora, żeby uniknąć widoku długich, niezbyt atrakcyjnych włókien. Jeśli ktoś jednak woli kremy, zmiksowanie na pewno nie zaszkodzi.

W tej zupie sekretem jest lubczyk i karbowana natka. Wyjątkowo jak na mnie, nie doprawiałam zupy ostrymi przyprawami. Jeśli dodamy do wywaru mało pora, wówczas jest miejsce na ryż. Taka zupa z dodatkiem ryżu, to raczej „zupka”, przypomina mi delikatne smaki zup z dzieciństwa 🙂

Składniki:

  • rosół lub wywar z włoszczyzny (może być z kostki)
  • dużo pora, przynajmniej 5-6 lasek
  • masło do smażenia lub oliwa
  • łyżka lubczyku
  • karbowana natka


Wykonanie:

Drobno pokrojony por smażymy na bardzo małym ogniu, podlewając wodą. Nie może się przypalić, musimy go mieszać i pozwolić aby nabrał słodkiego smaku i aromatu. 

por smażony


Miękki por dodajemy do wywaru, (ewentualnie wsypujemy szklankę ryżu) dodajemy lubczyk, zagotowujemy.

Zupa porowa

Podajemy posypane natką. Prawda, że bardzo prosta?

zupa z pora

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>