Prosty bakłażan z jogurtem

Prosty bakłażan z jogurtem

Prosty bakłażan z jogurtem, czyli lato w pełni o każdej porze roku, czas grillowania, pikników, obiadów na balkonie.
Bakłażan jest bardzo prosty do przyrządzenia i zawsze robi dobre wrażenie, zarówno na zimno jak i ciepło.

Prosty bakłażan z jogurtem i ciecierzyca

Dzisiejszy przepis wykonałam w 20 minut albo i mniej i był to dodatek do grillowanych kiełbasek i ciecierzycy. Podałam go na zimno z ciepłymi bułkami razowymi.

bakłażan na grila


Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 jogurt grecki
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka prażonego kminku
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • świeża męta lub natka (mała garstka)
  • ostra papryka w proszku (pół łyżeczki)
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Pokrojonego w kostkę 1 cm x 1 cm bakłażana prażymy na suchej patelni. Prażymy czyli nie dodajemy żadnego tłuszczu. Można go również wstawić do piekarnika i włączyć funkcję grillowania. Grunt aby bakłażan się pomału lekko przypalił, stracił co najmniej połowę objętości. Powinien pięknie pachnieć i być lekko przypieczony.

Przekładamy bakłażana do miseczki. Pozwalamy mu ostygnąć.

Dodajemy jogurt, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, mielony kminek. Mieszamy. Przekładamy do naczynia w którym zamierzamy go podać. Wierzch polewamy obficie oliwą, posypujemy solą i natką lub mięta.

Posypujemy ostrą papryka. Nie musimy niczego mieszać. Tak udekorowany wygląda bardzo apetycznie i świetnie smakuje.

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>