Racuchy z rabarbarem

Racuchy z rabarbarem


Racuchy z rabarbarem – zawsze kiedy je widzę w restauracji w menu cieszę się jak dziecko, a potem, po otrzymaniu zamówienia przeważnie jestem rozczarowana jak dziecko – szczerze i niepocieszenie. Co jest grane z tymi racuchami w knajpach? Tak prosta rzecz ale jak to zwykle bywa, najprostsze najprościej zepsuć.
Pierwsze i najważniejsze – ciasto drożdżowe nie może leżeć cały dzień i czekać aż ktoś zamówi i wtedy usmażymy. O nie! Nie może też leżeć w zimnie, jak gofry belgijskie w wielu warszawskich punktach…Smętnie chłodzą się, o zgrozo, i czekają. 
Racuchy wymagają smażenia od razu po wyrośnięciu ciasta! 
Większe zaufanie mam do miejsc które wystawiają racuchy na tacach, gotowe i je podgrzewają.
Przynajmniej nie są cieżko-drożdżowo-kwaśnawe w smaku, o mocnym drożdżowym zapachu. Nie wróżą zgagi i niestrawności.
Zatem – ostrożnie z racuchami! Są tak proste w wykonaniu, że sami zaczniecie je robić. Nawet codziennie. Kto nam zabroni? 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • około 2 szklanek maki
  • 2 całe jajka
  • pół kostki drożdży
  • łyżka cukru
  • spora szczypta soli
  • łyżka oleju do smażenia
  • owoce np. rabarbar, jabłka
Z tej proporcji powstanie na prawdę sporo racuchów, tak dla 4 -5 głodnych osób. Zawsze tyle robię ponieważ przechowuję je do dnia następnego, o ole zostaną… 😉
 

Wykonanie ekspresowe:

Melko, jajka, drożdże, cukier i mąkę wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Naczynie powinno być spore bo ciasto podwoi swoją objętość.
Składniki mieszamy trzepaczką na gładką masę i….wstawiamy do mikrofali na max 15 sekund lub do rozgrzanego lekko piekarnika na minutę, na tyle aby cisto było lekko ciepłe. 

ciasto na racuchy
ciasto na racuszki

Robię tak ponieważ mleko mam przeważnie prosto z lodówki, takie chwilowe podgrzanie przyspiesza cały proces, a mi zazwyczaj śpieszno do konsumpcji ;). 
Po lekkim podgrzaniu przykrywamy naczynie ściereczką lub folią spożywczą (ściereczka często mi się zamacza w cieście…). Zostawiamy całość na 15-20 minut.
Ciasto powinno sporo wyrosnąć, podwoić swoja objętość. Nie powinno się go mieszać ponownie ale ja, jeśli jest za rzadkie, dodaję więcej mąki i mieszam.

drożdżowe ciasto na racuchy

Powinno być jak budyń, 2 razy gęstsze niż naleśnikowe. Na rozgrzanej teflonowej patelni podgrzewam olej i smażę racuchy. Nie dodaję oleju do kolejnych porcji, smażę potem na suchej patelni. 

smażenie Racuchów z rabarbarem


Kiedy nałożę je na patelnię, dopiero wtedy na surowe ciasto układam plastry jabłek lub po 2 kawałki rabarbaru. Nie mieszam owoców z ciastem wcześniej. 
Smażę na małym ogniu, około 3 minut z każdej strony. Przewracam kiedy pojawia się spore bąble.

racuszek z cukrem i rabarbarem


Nie lubię cukru pudru wiec posypuję je zwykłym lub/i dodaję konfitury, słodką śmietankę itp. Pyszne zawsze!

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>