Rosół wołowy

Rosół wołowy

Rosół wołowy jest podstawą, bazą wielu zup. Jego wykonanie jest dość proste, jednak czasochłonne i dlatego warto zrobić większą ilość i ją zamrozić lub zawekować. 
Smak czystego rosołu wołowego jest bardzo specyficzny i nie każdy, przyzwyczajony do delikatnego smaku rosołu drobiowego lub wywaru z włoszczyzny, go zaakceptuje. Dla tych, którzy mają delikatne podniebienie proponuję dodać mięso z kurczaka do porcji wołowiny z kością.

Składniki:

  • około 1 kg mięsa wołowego, koniecznie z kością
  • spora brązowa cebula w łupinie
  • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 1 duża marchew
  • 2 liście laurowe 
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 litry wody
  • 10 ziaren pieprzu

Wykonanie:

Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy mięso na dużej brytfannie. Mięso dobrze solimy i pieczemy bez przykrycia około 30 min. Po tym czasie dodajemy cebulę i pokrojoną w grubą kostkę marchew. Pieczemy kolejne 30 minut.

klasyczny Rosół wołowy


Po tym czasie przekładamy zawartość brytfanny do garnka, razem z powstałym sosem. Zalewamy wodą, dodajemy pokrojony seler naciowy, zioła i gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem około 3 godzin. Jeżeli trzeba, zbieramy powstającą na początku pianę-szumujemy. 
Kiedy rosół jest gotowy i ostygnie,przecedzamy przez sito, odrzucając kości i jarzyny. Powinniśmy zebrać z wierzchu tłuszcz. 

Rosół wołowy podstawa zupProszę pamiętać odcedzając aby pod sito podstawić duży gar. Znam historię fatalnych wypadków, kiedy to nieopatrznie wylano rosół do zlewu 🙂
Kompozycja ziół do rosołu: liść laurowy, tymianek i natka to tzw bouquet garni. 
Powstały rosół można podawać z makaronem bać sam. Jest też doskonałą bazą do zup, które przedstawię w kolejnych przepisach. 

wywar wołowy
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>