Ryż kleisty z mango

Ryż kleisty z mango

Ryż kleisty z mango? Tajski? Zawsze!
Ryż kleisty ma wiele zastosowań ale w Azji, najbardziej widoczny jest w deserach, zwłaszcza w Tajlandii i Malezji. Widoczny bo sposób podania jest zawsze zaskakujący. A to zamknięta w liściach bananowych kulka ryżu z orzechami, mango lub bananem, lub zupełnie fantazyjny kształt ubarwiony kwiatem lub zabawionym innym ryżem. Czasem jako słodkie nadzienie naleśnika lub łódeczka z mango wypełniona kleistą masą. Często polany skondensowanym mlekiem ale nigdy za słodki. Taki deser uwielbiam. Ryż kleisty można nabyć w Polsce bez większego trudu. Jest to specjalna odmiana ryżu, którą łatwo przygotować i na pewno za duża ilość się nie zmarnuje 😉
Zobaczcie jaki cuda wymyślają:

tajski deser z ryżem
ryż kleisty z karmelem na liściach bananowca

W takim zawiniątku zawsze kryje się niespdzianka.

tajskie desery
ryż z mango

A tu cała wystawa zdaje się wołać do mnie: „Spróbuj!”

kolorowe desery na targu w Tajlandii

Postanowiłam odtworzyć najbardziej popularną wersję: kleisty ryż z mango czyli sticky rice mango. Ponieważ mango kupione w Polsce nie jest tak cudowne jak to azjatyckie, dodałam banany, a wszystko dosłownie utopiłam w słodkim mleku. Lepiej się nie zastanawiać ile to ma kalorii, lepiej za dużo nie myśleć i w żadnym razie nie mieć wyrzutów sumienia tylko od razu nałożyć dokładkę!

Składniki:

  • około 2 szklanek ryżu kleistego
  • woda
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • mleko skondensowane słodzone
  • owoce mango, banany, jabłka, truskawki- cokolwiek mamy 
  • łyżka cukru
  •  

Wykonanie:
Ryż kleisty ma twardą skorupkę i bez wcześniejszego namaczania ciężko go ugotować. Dlatego zalewamy ryż woda i odstawiamy na co najmniej godzinę.

Po tym czasie, jeśli zajdzie potrzeba dolewamy wody tak, aby sięgała około centymetra ponad powierzchnie ryżu. Dodajemy mleko kokosowe (możemy je pominąć, nie wpłynie to dramatycznie na smak), cukier i mieszamy. Na niewielkim ogniu zagotowujemy. 
Woda szybko się wchłania, dlatego należy od razu zdjąć ryż z ognia i zamieszać, w przeciwnym razie może się przypalić. 

Jeśli mieszając między ryżem jest nadal woda, odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia. Jeśli płynu nie ma, kosztujemy czy ryż nie jest za twardy, i jeśli jest, dodajemy wody. Nie za wiele, tak z pół szklanki. 
Ryż trudno zepsuć, możemy tak dodawać wody kilkukrotnie 😉

Ryż kleisty z mango prosty deser


Ciepły, bądź zimny ryż wykładamy każdemu osobno w pojemniczki lub, tak jak ja, na duży półmisek. Obkładamy ulubionymi owocami i polewamy skondensowanym mlekiem. Pyyychaa!

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>