Ryż smażony z czerwoną kapustą

Ryż smażony z czerwoną kapustą


Ryż smażony z czerwoną kapustą ma ładny kolor, prawda? I zupełnie naturalny. A jaki smak ciekawy!

Oryginalnie ryż ten powinien być serwowany na liściach bananowca ale kto u nas banany sadzi i ogołaca je z liści 😉 Krajowy liść pospolity, czyli kapusta, wystarczył i nawet dał się skonsumować. Młoda kapusta, cykoria, sałata rzymska – wszystkie liście się nadają, byle były dość sztywne. Można takie porcyjki serwować każdemu z biesiadników. 
Stokrotki zamiast storczyków czy innych pospolitych w Azji kwiatków, także spełniły swoje zadanie. No, myślę, że się postarałam zinterpretował Azję w polskim klimacie!

Składniki:

  • ryż
  • czerwona kapusta
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sos ostrygowy
  • sos sojowy
  • sól
  • chilli (opcjonalnie)
  • natka pietruszki


Wykonanie:

Poszatkowaną kapustę wraz z cebulą i czosnkiem podsmażamy na oleju, nie oliwie z oliwek (ma zbyt intensywny zapach i smak). 
Ja na 2 szklanki ryżu, użyłam 1/4 główki kapusty, średnią cebul i 3 ząbki czosnku. Proporcja jest dowolna, nie ma sztywnej reguły. Uwielbiam sos ostrygowy ale jeśli go nie macie, można go pominąć. 

czerwona kapusta

 

ryż smażony z kapustą



Ryż smażony z czerwoną kapustą w woku

Smażymy warzywa około 3 minuty, tylko tyle aby straciły surowość a nie chrupkość i żeby kapusta rozmiękła lekko. Dodajemy ugotowany na sypko ryż (najlepiej zimny), sos ostrygowy i sojowy. Nie ma znaczenia czy ryż będzie brązowy czy basmati jak w moim przypadku, w tym temacie panuje dowolność. 

Zmniejszamy ogień i intensywnie mieszamy. 
Na koniec dosypujemy garść natki pietruszki. Karbowana wygląda najładniej ale oczywiście może być zwykła lub kolendra ale ma zbyt mocny aromat.

Sos ostrygowy to doskonała przyprawa i myślę, że powinna być w każdej kuchni, warto się do niego przekonać. Dobrej jakości sos ostrygowy ma gładką konsystencję, bez grudek i przyjemnie pachnie. Ostatnio zakupiłam świetny w Marks&Spencer, tylko szkoda, że buteleczka taka mała. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych dodatków.

Dołącz

Równie Ciekawe

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>