Sałatka z kuskusem i rzodkiewką

Sałatka z kuskusem i rzodkiewką

Ostatnio z kuskusa robiłam kotlety, tym razem, kontynuując bezmięsny wątek, polecam wyśmienitą, lekką sałatkę z tej kaszy z dodatkiem wiosennych warzyw.

Składniki:

  • 2 szklanki kuskus
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypior
  • koperek w dużej ilości
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
 Zaparzając kuskus możemy już dodać soli

Wykonanie:

Kaszę zaparzamy w miseczce tak, aby woda sięgała około 1 cm ponad kaszę. Po 10 min kasza jest gotowa, jeśli jest nadal zbyt twarda można dolać odrobinę wody. Należy pamiętać ze kuskus ma być sypki.
Kroimy rzodkiewkę, szczypiorek i koper. Dodajemy do wystudzonej kaszy wraz z sokiem z cytryny, oliwą, sosem sojowym i sporą ilością soli i wyciśniętym ząbkiem czosnku (można czosnek pominąć). Doprawiamy pieprzem.

Warto sałatkę doprawić po godzinie ponieważ kasza wchłania sól i przyprawy i może wydać nam się mdła. Wówczas dodajemy więcej sosu sojowego, cytryny i oliwy.
Świetnie się przechowuje i doskonale nadaje jako dodatek do grillowanych potraw. Smacznego!

Sałatka z kuskusem

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>