Sałatka z czarnej komosy ryżowej

czarna komosa sałatka

 

Sałatka z czarnej komosy ryżowej

Sałatka z czarnej komosy ryżowej lub, jak kto woli z czarnej Quinoa jest zdrowa, lekkostrawna i prosta w wykonaniu.

Komosa czarna, biała czy czerwona, powinny zawitać w naszym menu i zamieszkać na stałe, gdyż quinoa, nie zawiera glutenu oraz cholesterolu, obfituje natomiast w błonnik, białko i węglowodany, dzięki czemu posiłki na jej bazie są wysokoenergetyczne i sycące.

Czarne Złoto Inków, pęcznieje nieznacznie po ugotowaniu, jest najbardziej chrupiąca ze wszystkich komos i ma lekko orzechowy smak, choć mi przypomina mak, zarówno zapachem jak i konsystencją.

Składniki sałatki mogą być zupełnie dowolne, nie należy sztywno trzymać się żadnego przepisu.

 

Sałatka z czarnej quinola ryżowej

Składniki:

  • szklanka suchej Quinoa
  • pół pęczka rzodkiewki
  • spory pęczek natki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka harissy lub ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • łyżka sosu sojowego
  • odrobina świeżego soku z cytryny
  • 1/2 kostki chudej fety

czarna komosa ryżowa czarna quinola

Wykonanie:

Komosę płuczemy na gęstym sitku i następnie gotujemy w proporcji 1 szklanka komosy – 2 szklanki osolonej wody.

Do wody możemy wrzucić liść laurowy i rozmaryn dla aromatu.

Do ugotowanej i ostudzonej komosy dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i harrisą. Na wierzchy kruszymy fetę. Gotowe!

sałatka z komosy z fetą

 

 

 

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>