Sałatka z kaszy gryczanej

sałatka z kaszy gryczanej niepalonej

Z kaszy gryczanej robię ostatnio cuda. Może dlatego, że całe dotychczasowe życie jej nie jadłam. Była to jedyna rzecz której od dziecka nie znosiłam. Zapach, smak, wszystko mnie w niej drażniło. Smak się podobno zmienia co dwa tygodnie. U mnie trwało to lat 30…

Sałatka z kaszy gryczanej, czyli z kaszy która została z obiadu z dnia poprzedniego:

Składniki:

  • około 1,5 kubka ugotowanej kaszy
  • 1 pomidor
  • pół pęczka natki
  • 2 laski selera naciowego
  • pół czerwonej papryki
  • pół sera białego wędzonego w solance
  • harrisa, sambal oelek albo inna pasta z ostrej papryki do smaku
  • sól

Kaszę gotuję w proporcji 1 kubek kaszy – 2 wody. Solę, dodaję 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren jałowca i łyżeczkę majeranku.

Do zimnej kaszy dodaję wszystkie składniki. Pokruszony ser na samym końcu.

To wszystko. Smacznego!

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>