Sałatka z wędzonym łososiem i selerem naciowym

sałatka ze wędzonym łososiem i selerem naciowym

Sałatka z wędzonym łososiem i selerem naciowym jest tak prosta, że właściwie miałam jej nie zapisywać, „bo przecież zapamiętam”. Bałam się, że może jednak zaginąć w mojej głowie, jak wiele super prostych przepisów, które nawet zapisałam na karteczkach w kuchni, notesie, telefonie… Blog jest w miarę bezpiecznym miejscem.

Proszę wybaczyć brak doskonałych zdjęć na rustykalnym stole z rozsypaną mąką i gałązką rozmarynu w tle. Nie miałam czasu na stylizację, goście pukali do drzwi.

Oto przepis.

Składniki:

  • 1 opakowanie łososia wędzonego (takie płaskie i cieniutkie)
  • 4 laski selera naciowego, lub więcej
  • 3 ogórki gruntowe
  • sporo koperku
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko na twardo
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Łososia w paseczki, a seler w plasterki. Ogórka nie obierać, wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Koper drobno pokroić. Jajko zetrzeć na drobnej tarce. Dodać chrzan i śmietanę. Wszystko wymieszać, posolić i popieprzyć.

Uwierzcie mi, jest pyszna.

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>