Soczewica ze szpinakiem

Soczewica ze szpinakiem

Soczewica ze szpinakiem i kukurydzą to jedna z moich ulubionych sałatek.

Można ją serwować na pojedynczych liściach drobnej sałaty, ułożyć na liściach świeżego szpinaku lub po prostu w dużej misie posypaną kawałkami koziego sera. Moje podanie tym razem było bardzo proste, jednak zapewniam: nie miało to wpływu na smak. Świetna przystawka.

Składniki:

  • 2 kubki soczewicy
  • połowa opakowania szpinaku (liście)
  • pół puszki kukurydzy
  • sok z cytryny
  • łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • szczypta chilli
  • sól

Wykonanie:

Soczewicę płuczemy kilkakrotnie, następnie zagotowujemy w osolonej wodzie. Woda powinna przykrywać soczewicę, większa ilość sprawi, że ziarna się zbytnio rozgotują. Wystarczy gotować ją 3 minuty, a następnie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem.
Szpinak (rozmrożony i odsączony z wody) smażymy na oliwie z czosnkiem i solą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, nie smażymy jej.

Ostudzoną soczewicę i szpinak mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy przyprawy. To wszystko! Możemy oprószyć sałatkę wędzonym kozim serem lub serem feta.

sałatka z Soczewica ze szpinakiem i kukurydzą
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>