Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino czyli makaron z oliwą i ostrą papryką

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino czyli makaron z oliwą i ostrą papryką
Moją miłość do makaronu, jak każde wielkie uczucie trudno opisać tak, żeby nie było zbyt ckliwie i słodko.
Gdybym miała wybrać swój ostatni posiłek byłby to makaron, wiem to na pewno i nikt kto mnie zna zdziwiony być nie powinien. Chwilę głowiła bym się czy z parmezanem czy z bułką czy bucatini czy tagliatelle, a na końcu i tak wybrała bym spaghetti nr 5 no może 4… 
Potem już tylko kwestia dobrania sosu…To „tylko” to dopiero trudna decyzja! No, ostatecznie są szansę, że zjadła bym to co zawsze w sytuacji bez wyjścia, czyli prosty makaron z oliwą, czosnkiem, dużą ilością chilli, natki i parmezanu albo, jak na południu Włoch z prażoną bułką.
prosty makaron, Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino czyli makaron z oliwą i ostrą papryką
 
Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino czyli makaron z oliwą i ostrą papryką – taka pasta potrafi zdziałać cuda! Przesyci ciało i ducha aromatem i potem już tylko lampki wina brak do pełni szczęścia. 
 
No dobrze, dość tych przesłodzonych kawałków. Oto przepis, który chyba zna każdy albo znać powinien!
 
Składniki dla 2 osób lub tylko dla mnie:
  • spaghetti
  • dużo oliwy
  • ostra papryka
  • pęczek natki
  • 3 ząbki czosnku
  • prażona bułka tarta
Wykonanie:
 
Zagotowujemy wodę – solimy kiedy zakupi – gotujemy makaron al dente.
W tym samym czasie na małej patelence prażymy bułkę tartą aż stanie się ciemno brązowa.
Na inną patelnię, podobnych rozmiarów, kiedy się podgrzeje i będzie na pewno sucha, wlewamy oliwę, około 5 łyżek (porcja dla 2 osób), pilnujemy aby nie była za gorąca bo spali czosnek, a to jest niewybaczalne i dramatyczne w skutkach. Można ją na chwilę zdjąć z ognia, jeśli mamy obawy, po chwili dodać czosnek i dopiero wtedy wrócić na mały ogień. Te 3 ząbki czosnku kroimy drobniutko, podobnie papryczkę i natkę. 
Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino czyli makaron z oliwą i ostrą papryką
Kiedy czosnek podsmażymy, dodajemy paprykę. Trwa to 30 sekund. Papryczka może być świeża, sucha – rozkruszona lub może być to pasta paprykowa. Jeśli  mamy kłopoty z zaopatrzeniem i dysponujemy tylko papryką w proszku, dodajemy ją na końcu, do makaronu, inaczej się przypali i będzie gorzka.
 
Odcedzamy makaron, oczywiście NIE przelewamy go wodą, wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy oliwę z czosnkiem i papryką, wsypujemy natkę. Mieszamy i solimy. Ja zawsze dolewam jeszcze trochę oliwy, po chwili, jak część wsiąknie w makaron. Makaron nie może pływać w oliwie! Musi być nią hmmm…otulony – to dobre, delikatne słowo 😉
Na samym końcu dodajemy bułkę tartą. Możemy ją dodać do garnka lub indywidualnie na talerzu.
Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino czyli makaron z oliwą i ostrą papryką
Bułkę tartą, jak już kiedyś pisałam, podaje się na południu Włoch. Spotkałam się z tym osobiście od Apulii do Sycylii, choć kiedyś w Ligurii jadłam z nią pyszne gniocchi 😉

Jak widać o tak prostym daniu można napisać doprawdy dużo. To musi być miłość! 😉
Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino czyli makaron z oliwą i ostrą papryką
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>