Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara
 
Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną…Wielu uważa, że to profanacja.

Nie ma czegoś takiego w gotowaniu jak profanacja bo wszystko w gotowaniu jest dozwolone. Ze śmietaną czy z samymi jajkami carnobara potrafi byc wyśmienite i dać dużo radości. Na przekór niedowiarkom, radzę wam spróbować.
Składniki:
  • Makaron (porcja dla 2 osób)
  • 400g śmietany 18%
  • 2 całe jajka
  • boczek lub szynka
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Spaghetti carbonara
Wykonanie:
Do śmietany dodajemy 2 całe jajka, sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy wszystko trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony w paseczki boczek lub szynkę, chwilę smażymy i dodajemy 2 ząbki posiekanego czosnku. W odwrotnej kolejności czosnek może nam się przypalić i nabrać gorzkiego smaku.
Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, nie przelewając zimną wodą i wkładamy z powrotem do garnka w którym go gotowaliśmy.
Do gorącego makaronu dodajemy masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek na malutkim ogniu i cały czas mieszając dodajemy usmażony boczek. Mieszamy zawartość energicznie około 3 min. Jeśli sos zaczyna przywierać do dna zdejmujemy na chwilę z ognia. Sos ma mieć konsystencję budyniu, nie może się zważyć, dlatego tak ważne jest ciągłe mieszanie -„kręcenie”. Na koniec dodajemy do makaronu drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Spaghetti carbonara ze śmietaną przepis

 

Dołącz

Równie Ciekawe

4 Comments

  1. 1

    nie boczek lub szynka tylko guanciale, względnie pancetta. ponadto wbrew temu, co kładły ludziom do głowy przez całe lata 90. różne gotujące kuronie i makłowicze – do carbonary NIE DODAJEMY śmietany i czosnku. brak sera w daniu opartym na sosie serowym… no błagam. pietruszką można sobie poczytać.

    http://www.youtube.com/watch?v=mq8GK4P35GY

  2. 2

    Dziękuję za uwagi. Po pierwsze, guanciale i pancetta to odmiany boczku. Guanciale jest bardziej aromatyczny z tego co pamiętam. Używanie polskiego boczku lub szynki, jeśli nie mamy Piccola Italia za rogiem jest chyba uzasadnione. Śmietanę do carbonara używa się poza Włochami nagminnie, a i w Lombardii często, tak jak całe jajka zamiast żółtek. W Bari jadłam carbonare w którym zamiast pancetty użyto groszku, a zamiast sera- bułki tartej. I co wtedy? Pozdrawiam!

  3. 3

    to wtedy… nie jest carbonara. oczywiście możemy dodać wszystko jeśli sobie ktoś życzy – groszek, brokuły, rybę seler, pomidory i bóg wie co jeszcze ale trzeba pogodzić się z faktem, że klasyczna carbonara z lazio wygląda inaczej i ma określoną ilość składników. tak czy inaczej ciągle zastanawia mnie brak sera w Twoim przepisie.
    Ps. guanciale to nie boczek tylko podgardle (bardzo tłuste, więc szynka średnio się sprawdzi jako produkt zastępczy. guanciale nie jest dostępne w każdym sklepie za rogiem, to jest jasne)

    Ps2 Przez cały swój pobyt w bari ani razu nie skusiłem się na makaron i to chyba dobrze. Pizzę za to mają lepszą niż w neapolu.

    pozdrawiam

  4. 4

    No tak najlepsza pizza w Bari, jak w powieściach Gianrico Carofiglio, zgadzam się w zupełności. Na carbonare jest tyle przepisów co na pizzę, a jej skład to głównie efekt zasobności spiżarni, tradycji i upodobań smakowych. Nie podaję przepisu rodem z Rzymu bo ten wszyscy znają, a nazwa nie jest zastrzeżona. Nie jem bigosu z kiełbasą, a jednak jem bigos, bouquet garni do rosołu nie jest mi niezbędny, a nadal to rosół, a do carbonara dodaję śmietanę…Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>