Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy opracowałam specjalnie dla mojej przyjaciółki Kasi. Jadłyśmy ostatnio wyśmienitą w Sokorcie w Warszawie na Wilczej. Nie wiem, jak mój przepis ma się do oryginału ale smakuje wybornie. 
Ja wszystkie zupy robię na bazie solidnego wywaru mięsnego. Ci, którzy mięsa nie jedzą lub nie maja czasu na długie gotowanie, mogą oczywiście użyć bulionu i dodać podsmażoną na oliwie cebulę z chilli.

Składniki:

  • około 2,5 l wywaru mięsnego 
  • około 400 g czerwonej soczewicy
  • cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • łyżka kurkumy
  • łyżka świeżej mięty
  • łyżka świeżej szałwii 
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka całego kminku
  • łyżka mielonego kminku
  • mała łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • łyżeczka ostrego chilli w płatkach
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy
aromatyczna Zupa z soczewicy


Wykonanie:
Przelewam soczewicę na sitku zimną wodą kilkukrotnie. 
Do gotującego się wywaru wrzucam gałązkę rozmarynu, kolendrę, kolorowy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuje około 20 minut na wolnym ogniu. 
Podsmażoną na oliwie drobno posiekaną cebulę z 2 ząbkami czosnku i chilli dodaję do wywaru wraz z soczewicą. Gotuję około kwadrans, aż soczewica zmięknie. 

wschodnia Zupa z soczewicy


Dodaje pozostałe przyprawy i świeże zioła, doprawiam sokiem z cytryny i sosem sojowym oraz mielonym kminkiem. Kurkumą poprawiam koloryt i smak. Dodaję wyciśnięte pozostałe ząbki czosnku. Na suchej patelni prażę ziarna kminu aż zaczną strzelać, wówczas dodaję je do zupy. 
Jest bardzo aromatyczna i sycąca. Po prostu pyszna. Smacznego!

zupa z soczewicą
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>