Szparagi w sosie koperkowym

Szparagi w sosie koperkowym

Szparagi w sosie koperkowym bo sezon szparagowy w pełni.

W mojej kuchni w sezonie jem jej 3 razy w tygodniu bo uwielbiam dosłownie w każdej postaci. I te na parze i te smażone i jako krem. Najczęściej przyrządzam je na patelni, ponieważ lubię kiedy są chrupiące i z dodatkiem chilli. 
Dziś prezentuję przepis, który powstał dzięki połączeniu smażonych szparagów i delikatnego sosu koperkowego. Szybkie, łatwe letnie danie!
Podałam je z makaronem.

Składniki dla 2 – 3 osób:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka płatków chili
  • kubek śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • łyżeczka skrobi

Wykonanie:

Szparagi płuczemy, odcinamy białe końce i kroimy na 2 – centymetrowe kawałki. Nie obieram ich, skórka jest pełna witamin, a po usmażeniu jest idealnie chrupka. Dobre szparagi powinny być cienkie, jak ołówek. Te grube są zdrewniałe. 
Na patelnię ze sporą ilością oliwy wrzucamy pokrojony czosnek i szparag. Solimy i na wolnym ogniu smażymy około 3 minut.

Po tym czasie dodajemy chili, mieszamy i dodajemy koper. Następnie  zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę. Mieszamy chwilę, następnie dodajemy łyżeczkę maki ziemniaczanej.

Doprawiamy do smaku. Mieszamy z gorącym makaronem, oprószamy parmezanem. Gotowe! 

Należy uważać aby czosnek się nie przypalił. Można go dodać pod koniec smażenia wraz z chili. sos do szparagów

Śmietana powinna lekko odparować i pomału zgęstnieć po oprószeniu jej skrobią.

młode Szparagi w sosie koperkowym
Makaron może mieć oczywiście dowolny kształt. Świetnie nadaje się makaron razowy.
Dołącz

Równie Ciekawe

2 Comments

  1. 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>