Raya na wyspie Phuket i Tajska zupa z kurczakiem, Tom Kha kai

Tajska zupa z kurczakiem, Tom Kha kai
 
Tom Kha kai, czyli tajska zupa z kurczakiem i galangalem ma wiele wersji. Pierwsza jaką jadłam przyrządzona przez kucharza z Laosu, zawierała zamiast kolendry koper i była bardzo ostra. Dokładnie nazywała się tom kha thale, thale-czyli z owoców morza. Podawać ja można zarówno z ryżem, jak i makaronem ryżowym, lub pszennym podawanym w gniazdach.
Często można w niej znaleźć grzyby słomiane, które ja osobiście wolę podane w zupie Tom Yum, a tu je pomijam.
W mojej wersji występują pędy bambusa ale czasem dodaję także cukinię lub marchewkę krojoną w słupki.
Jak sami widzicie, wariacji jest wiele, nie należy się bać eksperymentów. Czary Mary 😉
Podane składniki można, w drodze wyjątku ;), zastąpić gotową pastą, którą poleciła mi tajska kucharka, jest dostępna w Polsce. Jest dobre jakości, jednak jak dla mnie zbyt kwaśna, trzeba dodać łyżeczkę cukru brązowego. 
Tom Kha kai gotowa pasta tajska
 
Ważny jest balans miedzy ostrym a kwaśnym smakiem. Ja używam bardzo ostrej zielonej papryczki, można użyć łagodniejszej. Wszystko wedle uznania.
Składniki jeśli nie używamy gotowej pasty:
  • sos rybny
  • puszka mleka kokosowego
  • galangal
  • liście limonki
  • trawa cytrynowa
  • cukier palmowy lub brązowy
  • ostra papryczka
  • kolendra lub por lub koper
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszeczka pędów bambusa
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść ciemnych winogron
  • sos sojowy do smaku
  • ryż lub makaron 
Jeśli używamy pasty, pomijamy przyprawy, chyba ze chcemy wyostrzyć smak.
 
Tajska zupa z kurczakiem
 
Wykonanie:
 
Wszystkie przyprawy wrzucamy do mleka kokosowego i 1 puszki wody. Zagotowujemy. Jeśli używamy pasty, dodajemy ją zamiast przypraw.
Kurczaka kroimy w kostkę, polewamy sosem rybnym. Kiedy mleko z przyprawami lub pastą się zagotuje, dodajemy kurczaka. Niech się gotuje 3 minuty.
Następnie dodajemy bambus lub cukinię, pokrojony drobno por i wrzucamy pomidorki i winogrona.
Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i cukrem. Możemy wdusić odrobinę soku z limonki jeśli lubimy kwaśne dania.
tajska ostra zupa
Makaron podałam w miseczkach, razem z zupą.
 
Tajska zupa z kurczakiem Phuket
Tak prezentowała się zupa z mięsem kraba w restauracji Roya
 
Dodatek pomidorków i winogron czyni te zupę na prawdę wyjątkową. Doradziła mi tak kucharka z restauracji Raya na wyspie Phuket. Jest to jedna z lepszych restauracji w mieście, ma długą tradycję, a prowadza ja dwie siostry.
 
Raya na wyspie Phuket
 
Wnętrze przypomina prywatną rezydencję, ze starymi fotografiami, meblami i pasącym się królikiem na podwórku 😉 Sam budynek, kolonialny, na szczęście nie został odnowiony, dzięki czemu zachował swój urok i nie przypomina kolorowych domków rodem z Disneylanu, jakich wiele w centrum Phuket.
najlepsza restauracja na Phuket
Dołącz

Równie Ciekawe

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>