Tarta bananowa

Tarta bananowa


Tarta bananowa jest szybka, prosta, smaczna. Można by powiedzieć, że to dewiza mojej kuchni.
Przepis na kruche ciasto do tarty znajdziecie w moim wcześniejszym przepisie tutaj:
kruche ciasto Należy jednak dodać pół szklanki cukru.
Ci, którzy nie maja czasu albo chęci na wyrabianie ciasta samodzielnie, znajda ciasto kruche gotowe w supermarkecie, obok ciasta francuskiego.

Farsz:

  • 5 bananów
  • sok z całej cytryny
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka skrobi
  • spora garść daktyli bez pestek
  • garść solonych migdałów
Farsz jest dość kwaśny, jeśli lubicie ciasta bardziej słodkie, dodajcie więcej cukru.

Wykonanie:

Ciasto wykładamy na formę posmarowaną oliwą. Nakłuwamy gęsto spód widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

banany do ciasta

Banany kroimy w plasterki, mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i pokrojonymi daktylami. Dodajemy skrobię.

słodka tarta bananowa
Tarta bananowa z migdałami


Na ciepłe ciasto wykładamy masę bananową. Na wierzch kładziemy migdały, posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika na około 30 min. To wszystko. Smakuje dobrze na ciepło z lodami ale na zimno też jest niczego sobie. 

Tarta bananowa pyszna
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>