Tradycyjne polskie gołąbki

Tradycyjne polskie gołąbki

Gołąbki kojarzą mi się z domowym obiadem i rzadko robię je sama, zostawiam to zadanie mojej mamie, robi po prostu dużo lepsze, choć niby tak samo.

pyszne Tradycyjne polskie gołąbkiJadamy gołąbki z ryżem, choć wiem, że niektórzy preferują z samym mięsem. Farsz można zawijać w liście białej kapusty, lub zimą, kiedy jest twarda, w liście kapusty włoskiej.

gołąbki z farszem wołowym

Gołąbki z samym mięsem robię ale w wersji azjatyckiej, jako „lwie głowy” w sosie pomidorowym i farsz zawijam w liście kapusty pekińskiej.

Tradycyjne polskie gołąbki je się z sosem pomidorowym, czasem grzybowym, mi jednak najbardziej smakują saute albo z odrobiną masła.

Do mięsnego farszu użyłam wołowiny, można równie dobrze dodać mielone mięso z łopatki wieprzowej. 

farsz do gołąbków z ryżem

Przepis jest banalny. Jeśli nie zjemy wszystkich od razu, możemy je zamrozić. Wystarczy każdy z osobna zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie całą grupę ofoliowanych gołąbków zamknąć w większym worku. Możemy wówczas rozmrażać dowolna ilość i będą nadal soczyste i pachnące.

Składniki:

  • około 70 dag wołowiny
  • 0,5 kg ryżu białego
  • 2 cebule
  • sporo masła
  • 2 kostki warzywne lub drobiowe
  • pieprz
  • sól
  • mała główka kapusty
  • pół kostki masła

Oddzielanie liści kapusty:

Moja mama mówi na ten proces „zaparzanie”, i ma rację bo dokładnie to musimy zrobić: zaparzyć, a nie ugotować całą główkę.

Zagotowujemy wodę w dużym garnku, takim do którego wejdzie cała kapusta. Wody wlewamy trochę więcej niż 1/3 pojemności.

W tym czasie wycinamy biały trzpień (to ta część na której kapusta rośnie). Odwracamy kapustę do góry białą częścią i wbijamy nóż, wycinając taki stożkowaty kształt do wnętrza kapusty. Główka musi pozostać cała, ma mieć tylko taki otwór.

Do gotującej się wody wkładamy tak przygotowaną kapustę i po chwili ją obracamy. Liście powinny lekko odchodzić od całości.

Wyjmujemy je z wody. Obieramy kapustę tak długo aż uzyskamy potrzebna ilość liści.

liście kapusty do gołąbków

Wykonanie gołąbków:

  • Ryż zagotowujemy w proporcji 2 szklanki wody na szklankę ryżu. Ja do takiego ryżu dodaję kostkę rosołową.

wykonanie farszu do gołąbków

  • Do sypkiego ryżu dodajemy mięso i podsmażoną na maśle cebule, pokrojoną w kostkę.
  • Dodajemy sporo soli i trochę pieprzu.
  • Wszystko mieszamy. Farsz gotowy.

gołąbki zawijanie w liscie

  • Z farszu formujemy wałeczki wielkości pięści i zawijamy je w liście. Farsz układamy na grubym końcu wewnętrznej strony i zawijamy, na koniec brzegi wciskając do środka.jak zrobić gołąbkipieczenie gołąbków
  • W naczyniu żaroodpornym lub innym sporym rondlu rozkładamy folię aluminiową, a na nią kładziemy 2-3 liście kapusty. Na tych liściach układamy kolejno nasze gołąbki.
  • Na koniec zalewamy je do 1/3 wysokości wodą z dodatkiem kostki rosołowej i dodajemy około 1/3 kostki masła. Całość przykrywamy liśćmi, a następnie pokrywą naczynia lub sporym kawałkiem folii aluminiowej.

Tradycyjne polskie gołąbki krok po kroku

gołąbki pieczone

  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Od momentu zakipienie jeszcze około 40 minut w przypadku młodej kapusty i dłużej, około godziny 15 minut w przypadku takiej w dojrzałym wieku.

gołąbki obiad jak u mamy

Gotowe. Pyszne, tradycyjne polskie gołąbki!

robienie gołąbków

Mój mały pomocnik

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>