Wołowina smażona z warzywami

Wołowina smażona z warzywami

Wołowina smażona z warzywami jest daniem typowym do wykonania w woku. Cała Azja gotuje większość dań w tym naczyniu i nie ma się co dziwić. Jest to szybki sposób na wszelkie dania.

Właściwie cokolwiek byśmy do woka nie wrzucili i dodali sos sojowy, czosnek i chili, a na pewno, smak nas nie rozczaruje. 
Takie gotowanie jest z tych kilku powodów niezwykle wciągające i kto raz spróbuje, zapewne szybko woka nie schowa do szafki!

Składniki:

  • około 35 dag mięsa wołowego (można zastąpić wieprzowiną lub drobiem)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • połówki papryki: czerwonej, zielonej i żółtej
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki pędów bambusa, pokrojonych w słupki (z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (około 2,5cm)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
  • łyżka sosu ostrygowego
smażenie wołowiny w wokuwołowina z woka
 
Wykonanie:
Pokrojone w cienkie paseczki mięso, zalać 2 łyżkami sosu sojowego, dodać imbir i chili. Marynować jak najdłużej, nawet całą noc. Jednak 15 min też wystarczy jeśli się spieszymy.
Dodać do mięsa mąkę kukurydzianą i wrzucić do woka na 2 łyżki gorącego oleju. Tłuszcz musi być bardzo gorący. Podsmażaj wołowinę około 4 minuty. Po tym czasie wyjmij mięso na talerz.

Do woka wrzuć wszystkie warzywa pokrojone w paseczki wraz z czosnkiem. Dodaj łyżkę sosu sojowego, sos ostrygowy i cukier. Podsmażaj 3 minuty. Następnie dodaj mięso, zamieszaj i podsmaż jeszcze 2-3minuty.

Podawaj z makaronem lub ryżem.
Wołowina smażona z warzywami
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>