Wołowina z cieciorką

Wołowina z cieciorką


Wołowina z cieciorką na wielki głód i mały głodek, jest jak marzenie. Trochę indyjskie, łatwe, szybkie wykonanie. Nikt się nie domyśli, że do stworzenia tak smacznej potrawy potrzeba góra 20 minut. Można serwować z ryżem, chlebem, młodymi ziemniakami, lub tak jak ja przed chwilą – samodzielnie, w dużej ilości 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • duża łyżka gram masala
  • łyżka imbiru mielonego
  • łyżka sambal oelek
  • kubek pomidorów bez skórki 
  • 2 łyżki przecieru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka mielonego kminku
  • łyżeczka nasionek kozieradki
  • łyżeczka pieprzu cayenne 
  • łyżeczka cukru
  • oliwa do smażenia
  • puszka cieciorki
  • pół puszki zielonego groszku


Wykonanie:

duszona wołowina z cieciorką

Cebulę kroimy w pióra i wraz z pokrojonym czosnkiem podsmażamy na około 4 łyżkach oliwy. Smażymy chwilę, dosłownie 3 minuty. Dodajemy mięso. Smażymy całość około 5 minut, mieszając. Dodajemy pomidory i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. 

sambal olek


Dodajemy odsączoną cieciorkę i zielony groszek i chwilę gotujemy mieszając. 

smażenie wołowiny z ciceirzycą

Dosalamy do smaku, możemy dodać więcej pieprzu cayenne lub sambal oelek i cukier. Danie powinno mieć wyraźny, lekko kwaśny smak, dlatego sambal oelek tak doskonale się nadaje. 
Gotowe! Podałam z kleksem kwaśnej śmietany i odrobiną szczypiorku. Jest na prawdę pyszne! Słowo.

Wołowina z cieciorką na ostro

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>